Romania, campioana inflatiei in UE: de luni bune suntem pe primul loc. Iata procentul la care am ajuns
17 July 2025 17:06 Lumea Banilor 1423
Inflatia din Romania continua de luni bune sa ocupe primul loc in Uniunea Europeana. Institutul European de Statistica, Eurostat, arata ca suntem campioni.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 2,0 % in iunie 2025 , in crestere fata de 1,9% in mai . Cu un an mai devreme, rata era de 2,5 %. Inflatia anuala in Uniunea Europeana a fost de 2,3 % in iunie 2025 , in crestere fata de 2,2% in mai . Cu un an mai devreme, rata era de 2,6 %.
Cele mai ridicate rate anuale au fost inregistrate in:
-Romania (5,8%);
-Estonia (5,2%);
-Ungaria,Slovacia (ambele cu 4,6%) .
Cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in:
-Cipru (0,5%);
-Franta (0,9%);
-Irlanda (1,6%) .
Banii din servicii
Comparativ cu mai 2025 , inflatia anuala a scazut in cinci state membre si a crescut in douazeci si doua . In iunie 2025 , cea mai mare contributie la rata anuala a inflatiei din zona euro a provenit din servicii (+1,51 puncte procentuale, pp), urmate de alimente, alcool si tutun (+0,59 pp), bunuri industriale neenergetice (+0,13 pp) si energie (-0,25 pp) .
Anuntul BNR
Cresterea cotei TVA la 21% decisa de Guvern va genera o inflatie mare, anunta Banca Nationala a Romaniei (BNR) in urma cu cateva zile. Astfel, potrivit BNR, rata anuala a inflatiei va creste considerabil in urmatoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirarii schemei de plafonare a pretului la energia electrica si al majorarii incepand cu 1 august a cotelor TVA si a accizelor, urcand astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.
Potrivit BNR, in ansamblul sau, pachetul de masuri fiscal-bugetare ce va fi implementat din luna august este insa de natura sa intensifice presiunile dezinflationiste ale factorilor fundamentali pe orizontul mai indepartat de timp, in principal prin efectele exercitate asupra cererii agregate, si sa sustina o corectie relativ rapida si consistenta a deficitului de cont curent, cu implicatii favorabile asupra costurilor de finantare a economiei si asupra comportamentului cursului de schimb al leului, inclusiv in perspectiva.