Grid star
eveniment

Romania, medalia de aur la inflatie. Pentru a treia luna la rand suntem campioni in Uniunea Europeana

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana pentru a treia luna la rand in ceea ce priveste rata inflatiei. Conform datelor Eurostat, Romania a avut in martie cea mai mare inflatie, de 6,7%, pe locul doi fiind Croatia, cu 4,9%.

Media la nivelul UE a fost de 2,6%, in scadere de la 2,8% in luna februarie. Rata anuala a inflatiei din zona euro a fost de 2,4% in martie 2024, in scadere de la 2,6% in februarie. In 2023, rata era de 6,9%. Inflatia anuala a Uniunii Europene a fost de 2,6% in martie 2024, in scadere de la 2,8% in februarie. In 2023, rata era de 8,3%.

Cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in:

-Lituania (0,4%);
-Finlanda (0,6%);
-Danemarca (0,8%). 

Cele mai mari rate anuale au fost inregistrate in:

-Romania (6,7%);
-Croatia (4,9%);
-Estonia si Austria (ambele 4,1%).

Prognoza BNR

Potrivit prognozei Bancii Nationale a Romaniei, rata anuala a inflatiei va continua sa scada in urmatoarele luni intr-un ritm incetinit fata de anul 2023 si pe o traiectorie usor mai ridicata decat cea anticipata in prognoza pe termen mediu din februarie 2024, care cobora la 4,7 la suta in decembrie 2024 si la 3,5 la suta la finele anului viitor. Descresterea va fi antrenata intr-o proportie insemnata de factorii pe partea ofertei, a caror actiune dezinflationista este asteptata sa slabeasca insa progresiv, pe fondul influentelor in atenuare decurgand din efecte de baza si din corectii descendente ale cotatiilor marfurilor, indeosebi ale materiilor prime agroalimentare:
“Balanta riscurilor la adresa perspectivei inflatiei induse de factorii pe partea ofertei ramane inclinata in sens ascendent, au apreciat membrii Consiliului, facand referiri la masurile fiscale aplicate recent, dar posibil si in perspectiva, in scopul sustinerii procesului de consolidare bugetara, precum si la masura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de baza ce a fost prelungita pana la finele anului curent, dar si la potentiala evolutie viitoare a cotatiei titeiului, inclusiv in contextul tensiunilor geopolitice”. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani