Grid star
eveniment

ROMANIA, SFASIATA DE IMPERII – Analistul Ilie Serbanescu, prognoza devastatoare: „Americanii au coridorul Deveselu-Craiova-Mihail Kogalniceanu si iesitul la mare. Pentru ei nu prea exista Ardeal. Pentru nemti si americani nu exista Moldova. Iar Rusia este

Romania se va confrunta cu o criza economica pe langa care pandemia de coronavirus va parea apa de ploaie. Iar cele trei imperii care ne stau in coasta – SUA, Germania si Rusia – nu vor pregeta sa se napusteasca pentru a-si imparti Romania.

Zdrobitorul pronostic a fost lansat de catre analistul economic Ilie Serbanescu (foto), intr-un interviu acordat marti, 4 august 2020, jurnalistului Mirel Curea (prim-redactorul-sef adjunct de la Evenimentul Zilei), in seria „Dosare de presa”.

Mai exact, potrivit lui Serbanescu, criza economica de dupa pandemia de COVID-19 „va tunde tot”.

Va fi uitat coronavirusul complet, dar ea va fi pornit de la coronavirus”, a punctat fostul ministru al Reformei din guvernul Victor Ciorbea.

Publicistul a evidentiat faptul ca in Romania exista doua economii: cea autohtona – constituita in majoritate din intreprinderi mici si mijlocii – si cea straina – reprezentata de marile corporatii. Ei bine, impactul crizei economice va nimici economia autohtona, intrucat ea este principalul contribuabil la buget, nu cea straina. Economia autohtona suporta atat pensiile, educatia si sanatatea, cat si institutiile de forta (armata, serviciile secrete, ordinea publica etc.), a mentionat Ilie Serbanescu. Or, deja 100.000 de IMM-uri romanesti sunt deja in pericol de disparitie, a avertizat analistul economic.

Situatia economica a Romaniei post-COVID va fi agravata de Uniunea Europeana, care nu ne va sari in ajutor, ci dimpotriva: va incerca sa profite cat mai mult. In special Germania va incerca sa isi traga partea, a opinat Ilie Serbanescu. Si nu doar Germania sta in asteptarea praduielii, ci si celelalte doua imperii care au interese in Romania: Statele Unite ale Americii si Rusia. Daca Germania vizeaza izolarea Transilvaniei de restul tarii, SUA are interes sa isi pastreze culoarul Deveselu-Kogalniceanu-Marea Neagra, in timp ce Rusia pandeste Moldova, a afirmat Ilie Serbanescu.

Redam cele mai importante declaratii facute de Ilie Serbanescu la EVZ:

Romania nu va reusi sa supravietuiasca impactului acestei crize. E greu sa explic foarte simplist, dar e o imagine gresita, dupa parerea mea, nereala, ca in Romania exista o singura economie. Asta spun doar statisticile.

In Romania exista doua economii. Una este economia straina, care are toate parghiile strategice si toate avantajele. Si, foarte important, n-are decat o singura treaba: SA FACA PROFIT. Toate angaralele... Ea nu plateste nicio angara. Pentru ca ea nu suporta armata, servicii secrete, ordine publica, sector bugetar, pensii, sanatate, educatie. Toate astea le suporta economia ailalta. Toata povara e pe asta. Care sunt niste intreprinderi de trei parale, din care sa dea Dumnezeu sa nu, dar eu cred ca cel putin 100.000 vor disparea. (...)

Trebuie sa fim foarte clari ca UE are in vedere sa obtina bani de aici, nu sa bage bani aici. (...)

E un impact pe care (n.r. economia Romaniei) n-are cum sa-l depaseasca. Asta e parerea mea. Si atunci, va deveni o problema. Nu stiu in ce masura Uniunea Europeana va baga bani ca s-o salveze, ca va trebui salvata. Trebuie sa fim foarte clari ca UE are in vedere sa obtina bani de aici, nu sa bage bani aici.

Eu cred ca nu va reusi aceasta chestiune si atunci exista pericolul ca toti cei care au interese pe aici, dintre cei care sunt acuma, cel putin aia trei care au fost totdeauna in istoria Romaniei, sa imparta Romania. Simplu. Simplu. Simplu. Simplu.

Sunt niste semne ingrozitoare din punctul asta de vedere. Va spun lucruri…

Romania, eu o spun deschis asa, sub forma asta, n-are voie sa-si lege provinciile intre ele cu mijloace moderne.

Investitiile germane nu depasesc, in general, Arcul Carpatic.

Americanii implicati aici au un coridor, asa: Deveselu-Craiova-Mihail Kogalniceanu si iesitul la mare. Pentru americani nu prea exista Ardeal. Pentru nemti si americani nu exista Moldova. Iar Rusia este totdeauna aici, gata sa isi ia partea. Rusia a ajuns intr-o stare, in momentul de fata, in care e un fel de mireasa. Ea e curtata de toti. Ea nu trebuie sa faca nimic. Se va alege cu ceva, indiferent ce va face.

E complicata ecuatia Germania-Rusia. A existat dintotdeauna. Ei 20 de ani au colaborat si s-au batut intre ei. Cam asta este ponderea. Si dupa aia au luat-o de la inceput, impartind ce aveau in preajma. (...)

Nu stiu daca e un ton pesimist. Stiti care a fost problema Romaniei? Ca au fost totdeauna vreo trei. Ca, daca ar fi fost unul singur, poate n-ar fi fost…

Daca, de pilda, acuma ar fi unul singur, sa zicem America sau Germania, te-ar stoarce, domnule, ca pe o lamaie, dar nu i-ar lasa si pe ailalti. Asa, sunt toti! E hartaneala! Nu poti sa rezisti la asa ceva. (...)

Asta e colonie. Asta inseamna colonie. Ca nu o recunoastem, asta e cu totul altceva”.

* Vedeti aici interviul video acordat de Ilie Serbanescu lui Mirel Curea

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani