Grid star
eveniment

PILONUL II DE PENSII – Pozitie cu privire la o eventuala exceptare a unor noi categorii de salariati. Cine nu este de acord. Exceptiile fiscale care are trebui eliminate

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) considera ca posibila exceptare a unor noi categorii de salariati – cum ar fi cei din agricultura si/sau industria alimentara – de la contributia aferenta Pilonului II reprezinta o tendinta care nu este benefica pentru viitorii pensionari si care nu trebuie incurajata.


Potrivit APAPR, acest lucru merge in directia opusa incurajarii economisirii pe termen lung a populatiei, precum si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei, cuprinse in PNRR.

Asociatia sustine ca potrivit reformelor la care Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana prin PNRR, regimul de exceptii fiscale introdus in domeniul constructiilor de OUG 114/2018 trebuie eliminat integral din legislatie pana in primul trimestru din 2025 (jalon PNRR), nicidecum extins la alte categorii de salariati.

Majorarea contributiei

APAPR afirma ca Romania s-a angajat in cadrul PNRR (jalon aferent primului trimestru din 2022) sa majoreze contributia pentru Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% incepand cu 1 ianuarie 2024. Iar posibila exceptare a unor noi categorii de salariati de la plata contributiei la Pilonul II de pensii contravine astfel directiei europene asumate de Romania pentru consolidarea si sustenabilitatea acestuia.

Iata anuntul APAPR:

Cu privire la propunerile de noi exceptii fiscale vizand Pilonul II de pensii private, vehiculate in ultimele zile in spatiul public, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) transmite urmatoarele:
Posibila exceptare a unor noi categorii de salariati – cum ar fi cei din agricultura si/sau industria alimentara – de la contributia aferenta Pilonului II reprezinta o tendinta care nu este benefica pentru viitorii pensionari si care nu trebuie incurajata, deoarece merge in directia opusa incurajarii economisirii pe termen lung a populatiei, precum si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei, cuprinse in PNRR.

Domeniul constructiilor

Potrivit reformelor la care Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana prin PNRR, regimul de exceptii fiscale introdus in domeniul constructiilor de OUG 114/2018 trebuie eliminat integral din legislatie pana in primul trimestru din 2025 (jalon PNRR), nicidecum extins la alte categorii de salariati.
Exceptarea de la plata contributiei la Pilonul II a insemnat pentru salariatii din constructii un cadou otravit, respectiv posibilitatea cheltuirii azi a unor sume derizorii in locul acumularii sustenabile si fructificarii prin investitii pe termen lung a acestor bani, asa cum Pilonul II a dovedit deja ca furnizeaza pentru cei 7,8 milioane de romani. Potrivit informatiilor publice prezentate de autoritati, peste 700.000 de salariati din constructii au fost vaduviti in ultimii 3 ani de contributii de peste 1,9 miliarde de lei la Pilonul II.
De asemenea, Romania s-a angajat in cadrul PNRR (jalon aferent primului trimestru din 2022) sa majoreze contributia pentru Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% incepand cu 1 ianuarie 2024. Posibila exceptare a unor noi categorii de salariati de la plata contributiei la Pilonul II de pensii contravine astfel directiei europene asumate de Romania pentru consolidarea si sustenabilitatea Pilonului II. Reamintim pe aceasta cale ca salariatii Romaniei au primit pana acum contributii cu 20 de miliarde de lei mai mici in Pilonul II, in perioada 2009-2022, din cauza nerespectarii prevederilor initiale ale Legii 411/2004”
.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani