Grid star
eveniment

MAI MULTE ALIMENTE IEFTINE – Lista va fi extinsa. Ministrul Agriculturii anunta ce a gasit in magazine

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (foto), anunta ca lista produselor alimentare cu adaos comercial limitat poate fi extinsa. Potrivit acestuia, preturile alimentelor de baza se mentin scazute in supermarketuri, iar produsele incluse in lista alimentelor cu adaos comercial limitat se regasesc in cantitati suficiente pe rafturile magazinelor.

Ministrul sustine pe facebook ca preturile sunt mai mici nu numai la cele 14 alimente de baza, dar si la alte produse alimentare, ceea ce inseamna ca lista produselor alimentare cu adaos comercial limitat poate fi extinsa. Iar acest lucru se va face dupa o analiza impreuna cu reprezentantii comerciantilor si procesatorilor.

Iata anuntul ministrului Agriculturii:

"Preturile alimentelor de baza se mentin scazute in supermarketuri, produsele incluse in lista alimentelor cu adaos comercial limitat se regasesc in cantitati suficiente pe rafturile magazinelor, iar cetatenii sunt multumiti.

Ordonanta privind stoparea cresterii preturilor pentru alimentele de baza se dovedeste o masura eficienta, pe care o vom prelungi pentru a proteja puterea de cumparare a romanilor.

Preturile sunt mai mici nu numai la cele 14 alimente de baza, dar si la alte produse alimentare, ceea ce inseamna ca lista produselor alimentare cu adaos comercial limitat poate fi extinsa.

Vom face acest lucru dupa o analiza impreuna cu reprezentantii comerciantilor si procesatorilor.

Este o promisiune indeplinita si un angajament ca vom continua sa luam astfel de masuri care sa ii protejeze pe fermieri, procesatori, dar si pe romani!”.

Maxim 20%

Potrivit OUG, se limiteaza adaosurile comerciale practicate in mod specific asupra produselor, dupa cum urmeaza:

a) cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale;

c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. In cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele.

Alimentele aflate pe lista:

1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;

2. Lapte de vaca de consum 1L, grasime 1,5% cu exceptia UHT

3. Branza telemea de vaca vrac;

4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;

5. Faina alba de grau ”000” 1 Kg;

6. Malai 1 kg;

7. Oua de gaina calibrul M 10 buc;

8. Ulei de floarea-soarelui 1L;

9. Carne proaspata pui;

10. Carne proaspata porc;

11. Legume proaspete vrac;

12. Fructe proaspete vrac;

13. Cartofi proaspeti albi vrac;

14. Zahar alb tos 1 Kg

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani