Grid star
criptomonede

RUSIA, ALIMENTATA CU MILIOANE DE BARILI DE PETROL SI TEHNOLOGIE MILITARA SUA PRINTR-O SCHEMA CRIPTO – FBI a destructurat o retea transnationala care folosea "companii-fantoma si criptomonede "in tranzactii ilegale

Departamentul de Justitie al Statelor Unite (DOJ) a anuntat miercuri, 19 octombrie, ca a pus sub acuzare doi cetateni venezueleni si cinci rusi implicati intr-o vasta schema de spalare de bani prin intermediul criptomonedelor. Schema a fost infiintata cu scopul de a vinde echipament militar american si milioane de barili de petrol furnizate de compania petroliera de stat Petroleos de Venezuela S.A. (PDVSA) catre entitati ruse lovite de sanctiuni.

Gilda Popa

Potrivit comunicatului de presa al DOJ, acuzatii au obtinut tehnologie militara de la companii din SUA, au introdus ilegal milioane de barili de petrol si au spalat zeci de milioane de dolari pentru oligarhii rusi, entitatile ruse sanctionate si pentru cel mai mare conglomerat energetic din lume.

"Inculpatii erau facilitatori criminali pentru oligarhi (n.r. rusi), orchestrand o schema complexa de obtinere ilegala a tehnologiei militare americane si a petrolului sanctionat venezuelean printr-o multitudine de tranzactii care implica companii-fantoma si criptomonede. Actiunile lor au subminat securitatea, stabilitatea economica si statul de drept in intreaga lume. Vom continua sa investigam, sa perturbam si sa-i urmarim pe cei care alimenteaza razboiul brutal al Rusiei in Ucraina, eludeaza sanctiuni si alimenteaza economia din umbra a spalarii banilor transnationala”, a declarat Breon Peace, procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Est al New York-ului.

Tranzactii ilegale cu petrol pentru compania petroliera de stat venezueleana

Un rechizitoriu cu 12 capete de acuzare a fost prezentat miercuri, 19 octombrie, instantei federale din Brooklyn, New York. Cinci cetateni rusi, Yury Orekhov, Artem Uss, Svetlana Kuzurgasheva, cunoscuta si sub numele de "Lana Neumann”, Timofey Telegin si Sergey Tulyakov, sunt vizati de acuzatii legate de activitatea infractionala desfasurata intr-o ampla retea globala de de contrabanda si de spalare a banilor.

De asemenea, au fost acuzati Juan Fernando Serrano Ponce, cunoscut si sub numele de "Juanfe Serrano” si Juan Carlos Soto, care au intermediat tranzactii ilegale cu petrol pentru Petroleos de Venezuela S.A. (PDVSA), compania petroliera de stat venezueleana, ca parte a schemei. Pe 17 octombrie 2022, Orekhov a fost arestat in Germania, iar Uss a fost arestat in Italia, la cererea Statelor Unite, urmand sa fie supusi procedurilor de extradare.

Breon Peace, procuror al Statelor Unite pentru Districtul de Est al New Yorkului, Michael J. Driscoll, director adjunct responsabil, Biroul Federal de Investigatii, New York (FBI), Jonathan Carson, agent special responsabil, Biroul responsabil cu exporturile al Departamentului de Comert, Biroul de teren din New York si Andrew Adams, director, Task Force KleptoCapture, au anuntat acuzatiile, potrivit documentului citat.

Reteaua vindea tehnologie SUA catre un complex industrial militar al Federatiei Ruse

Anuntam dezmembrarea unei retele sofisticate formata din cel putin cinci cetateni rusi si doi cetateni venezueleni, fiecare dintre acestia fiind direct legat de intreprinderi corupte de stat, care au cautat cu buna stiinta sa ascunda furtul tehnologiei militare americane si sa profite de piata neagra de petrol. Aceasta retea a intentionat sa achizitioneze tehnologie sofisticata in sprijinul direct al unui complex industrial militar al Federatiei Ruse. In timp ce adversarii Americii pot cauta mijloace inovatoare pentru a submina Statele Unite, ei vor fi intampinati in mod continuu cu hotarare de FBI prin descoperirea si depasirea tuturor amenintarilor la adresa securitatii nationale a SUA, indiferent unde ar putea cauta un refugiu sigur”, a declarat directorul adjunct al FBI Driscoll.

"Retelele de companii-fantoma, criptomonede si o retea internationala de fraudatori nu au reusit sa-l protejeze pe Orehov si pe prietenii sai de fortele de ordine din SUA. Arestarile de astazi reflecta puterea acestor controale la export atunci cand sunt aplicate de o echipa dedicata de agenti experti si parteneri straini devotati”, a declarat si Adams, directorul Task Force KleptoCapture.

Cum a functionat reteaua criminala?

Potrivit DOJ, Orekhov a fost listat ca coproprietar, director general si CEO al Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA GmbH), o companie privata cu sediul in Germania, angajata in comercializarea de echipamente industriale si marfuri.

NDA GmbH a servit drept front pentru achizitionarea de tehnologie militara americana pentru avioane de lupta, sisteme de rachete, radare si sateliti, printre alte aplicatii militare, care au fost apoi vandute altor companii care furnizeaza servicii de aparare in Rusia.

Potrivit informatiilor dezvaluite, Orekhov a recunoscut deschis intr-o conversatie cu Ponce ca actiona in numele unui oligarh rus sanctionat, folosind compania sa (NDA GmbH) "pe front”, laudandu-se ca nu vor fi descoperiti niciodata din cauza intermediarilor folositi in afacere.

"Nu au fost griji... aceasta este cea mai (n.r. coruptibila) banca din Emirate... ei platesc pentru tot” , ar fi spus Iuri Orekhov potrivit anchetatorilor americani.

In plus, reteaua criminala a folosit curieri din Rusia si America Latina pentru a primi sume mari de numerar, care au fost apoi schimbate in criptomonede pentru a-si spala veniturile.

Orekhov si Uss sunt retinuti in Germania si, respectiv, Italia, in asteptarea procedurilor de extradare la cererea Statelor Unite. Daca vor fi dovediti vinovati, risca pana la 30 de ani de inchisoare in Statele Unite.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani