Grid star
eveniment

S-A MARIT VALOAREA TICHETELOR DE CRESA – Ordinul ministerului Muncii si Finantelor a fost publicat in Monitorul Oficial

A crescut valoarea tichetelor de cresa incepand cu luna octombrie 2023, noile prevederi fiind publicare in Monitorul Oficial. Astfel, statul va aloca 620 lei lunar, cresterea fiind de 20 lei.

Aceasta valoare se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului I din 2024, respectiv februarie si martie. Tichetele de cresa sunt bilete de valoare care se acorda lunar angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap. Tichetele de cresa pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul. Acestea se acorda, la cerere, unuia dintre parinti sau tutorelui caruia i-a fost incredintat copilul spre crestere si educare.

Se cere modificarea legii

In Camera Deputatilor se afla un proiect adoptat deja de Senat cu privire la tichetele de cresa. Este vorba despre acordarea contravalorii acestora in bani. Potrivit proiectului, se doreste acordarea contravalorii in bani a acestor tichete. Initiatorii susti,  conform informatiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, ca nicio persoana juridica nu era autorizata la momentul depunerii proiectului sa emita tichete de cresa pe suport electronic:

"Nicio persoana juridica nu este interesata sa emita bilete de valoare pe suport electronic. O astfel de modificare legislativa va duce la deblocarea situatiei actuale si in final aplicarea legii de catre angajator in favoarea angajatului ce a ales sa mearga la munca si nu a beneficiat de concediul si indemnizatia acordate pentru cresterea copilului”.

Motiv pentru care s-a propus ca angajatorii sa poata acorda contravaloarea in bani a tichetelor de cresa. Insa, potrivit formei adoptata de Senat, "in situatia in care tichetele de cresa nu pot fi emise pe suport electronic, contravaloarea acestora este achitata in mod direct de catre angajator creselor sau entitatilor asimilate acestora in care angajatii au copii inscrisi”

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani