Grid star
eveniment

SALARII DE PESTE 9.000 LEI NET IN ROMANIA – Romanii care castiga acesti bani. Ce se intampla cu restul (Document)

Cele mai mari salarii din Romania sunt in industria IT: 9.093 lei. Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in hoteluri si restaurante, 2.016 lei.

Iata raportul cu privire la salariile romanilor

In luna februarie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.059 lei, cu 28 lei (+0,5%) mai mare decat in luna ianuarie 2022. Potrivit Institului National de Statistica, castigul salarial mediu net a fost 3.721 lei, in usoara crestere fata de luna precedenta, cu 23 lei (+0,6%).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9.093 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2016 lei).
Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 10,6%. Indicele castigului salarial real a fost 101,9% in luna februarie 2022 fata de luna februarie 2021. Indicele castigului salarial real a fost 100,0% in luna februarie 2022 fata de luna ianuarie 2022. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 225,5%, cu 0,1 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna ianuarie 2022.

Februarie 2022 comparativ cu Ianuarie 2022

In luna februarie 2022, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri, cat si scaderi fata de luna precedenta. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar si de reluarea activitatii anumitor agenti economici, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat:
-cu 30,6% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 10,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
-intre 7,0% si 10,0% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), tranzactii imobiliare, transporturi pe apa, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
-intre 1,5% si 4,5% in activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea substantelor si a produselor chimice, alte activitati de servicii, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), industria metalurgica, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor), alte activitati extractive, activitati de editare, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, constructii.

Scaderi salariale

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2022 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat:
-cu 9,1% in extractia minereurilor metalifere, respectiv cu 8,4% in telecomunicatii;
-intre 5,0% si 7,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transporturi aeriene, extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
-intre 1,5% si 3,5% in fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, colectarea si epurarea apelor uzate, alte activitati industriale n.c.a., colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor, activitati de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activitati si servicii de decontaminare), hoteluri si restaurante.

Salariile din sanatate

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+0,6%), respectiv in administratia publica (+0,5%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere (-0,4%) comparativ cu luna precedenta.

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani