Salariile romanilor, analiza Comisiei Europene: “Ritmul cresterilor se va modera semnificativ”
21 May 2025 12:34 Lumea Banilor 1216
Analiza a Comisiei Europene conduse de Ursula von de Leyen (foto) cu privire la salariile romanilor: se preconizeaza ca ritmul cresterilor se va modera semnificativ. Potrivit Comisiei Europene, tensiunile de pe piata muncii s-au atenuat, iar cresterea ocuparii fortei de munca este asteptata sa continue atat in 2025, cat si in 2026, sustinuta in principal de mai multe angajari in sectorul privat. Se preconizeaza ca rata somajului va scadea in continuare, pana la aproape 5% pana la sfarsitul anului 2026.
Cresterea de doua cifre a salariilor nominale a continuat in 2024, afectand competitivitatea costurilor, dar se preconizeaza ca ritmul cresterilor salariale se va modera semnificativ pe parcursul orizontului de prognoza.
“Inghetarea salariilor din sectorul public a fost adoptata in decembrie 2024, iar introducerea unui mecanism de stabilire a salariului minim in februarie 2025 va limita probabil noi cresteri semnificative ale salariilor din sectorul privat”.
Deficitul bugetar
Deficitul bugetar general al Romaniei a ajuns la 9,3% din PIB in 2024, alimentat de cresteri semnificative ale salariilor din sectorul public, ale platilor de dobanzi si ale pensiilor.
“La sfarsitul anului 2024, Parlamentul a adoptat un pachet de masuri de consolidare fiscala in valoare de aproximativ 2% din PIB. Pachetul include o inghetare nominala a salariilor si pensiilor din sectorul public si masuri privind veniturile in valoare de 0,3% din PIB. Prin urmare, se preconizeaza ca deficitul va scadea la 8,6% din PIB in 2025 si, in conditiile unor politici neschimbate, la 8,4% in 2026.
Aceasta prognoza nu include impactul reformei fiscale si al altor masuri planificate in Planul de Stabilire a Termenelor de }, arat CEranzactie (MTSFSP) al Romaniei, care, daca sunt concepute corespunzator si implementate la timp, au potentialul de a reduce semnificativ deficitul in 2025 si, intr-o masura mai mare, in 2026. Se preconizeaza ca datoria publica va creste de la 48,9% din PIB in 2023 la aproximativ 63% din PIB in 2026, in principal din cauza deficitelor publice ridicate si a unei cresteri preconizate a platilor de dobanzi”, arata CE.
Sursa foto: Facebook Comisia Europeana