Grid star
banci

SCAD RATELE LA BANCA – Anuntul facut de Banca Nationala a Romaniei

Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 continua sa scada. Iar asta duce la micsorarea ratelor bancare.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat joi, 24 noiembrie 2022, ca ROBOR este cotat la 7,88%, in scadere fata de ziua precedenta, 7,89%. In 22 noiembrie ROBOR „valora” 7,90%, in 21 noiembrie 7,91%.

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

Dobanda-cheie, majorata

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis in 8 noiembrie majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,75 la suta pe an, de la 6,25 la suta pe an, incepand cu 9 noiembrie 2022. Desi multi se asteptau ca ROBOR sa creasca dupa aceasta decizie, in 9 noiembrie indicele era cotat la 8,13, in usoara scadere fata de 8 noiembrie, cand “valora” 8,14%. Si este in continuare in scadere.
Scopul majorarii dobanzii cheie este scaderea inflatiei. BNR arata ca deciziile Consiliului de Administratie urmaresc ancorarea anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, precum si stimularea economisirii prin cresterea ratelor dobanzilor bancare, in vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflatiei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani