Grid star
eveniment

SCADE NUMARUL DE PATURI DIN SPITALE – A fost aprobat Planul national pentru perioada 2023-2025. Explicatiile Guvernului

Mai putine paturi in spitale. Guvernul Ciuca a aprobat hotararea privind Planul national de paturi in perioada 2023-2025.

Astfel, avand in vedere contextul epidemiologic international si national, faptul ca proiectele spitalelor regionale se estimeaza a fi finalizate dupa anul 2025, cat si limitarea impactului bugetar asupra bugetului Fondului National Unic al Asigurarilor de Sanatate (FNUASS), hotararea prevede, incepand cu 1 iulie 2023, diminuarea numarului actual de 119.579 de paturi la 117.284 paturi la nivel national pentru perioada 2023-2025.

Numarul total de paturi aprobat anual la nivel national reprezinta numarul maxim de paturi pentru care casele de asigurari de sanatate pot incheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele publice, indiferent de subordonare, cu spitalele private, precum si cu sanatoriile si preventoriile, din Romania, in conditiile prevazute in Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in vigoare.

Media la nivel european

Numarul de paturi de spital la nivel national a scazut de la 136.341 in anul 2010 la 119.579 paturi in perioada 2017-2022, pentru a se atinge media la nivel european, nivel care se mentine in continuare pana la 30 iunie 2023. Potrivit Executivului, este reglementata si modalitatea in care se va face detalierea, anual, pe judete a numarului total de paturi aprobat la nivel national, respectiv prin ordin al ministrului sanatatii cu acordul prealabil al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, respectiv al ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

Numarul total de paturi aprobat la nivel national prevazut nu include numarul de paturi aprobate pentru pacientii care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate, numarul de paturi din penitenciarele spital, precum si numarul de paturi pentru ingrijiri paliative.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani