Grid star
antreprenoriat

SCHEMA DE AJUTOR DE 149 MILIOANE EURO – Comisia Europeana este de acord. Pentru ce vor fi folositi banii

Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutoare de stat pentru Romania in valoare de 149 de milioane euro pusa la dispozitie prin intermediul Mecanismului de Redresare si Rezilienta (MRR) pentru a sprijini productia de hidrogen din surse regenerabile.

Schema va contribui, de asemenea, pentru a reduce dependenta de combustibilii fosili din Rusia si de a accelera tranzitia verde. Schema notificata de Romania, care se va desfasura pana la 31 decembrie 2023, va fi finantata partial prin Mecanismul de redresare si rezilienta. Potrivit Comisiei Europene, schema va sprijini constructia de noi instalatii pentru productia de hidrogen din surse regenerabile, cu scopul de a realiza, pana la 31 decembrie 2025, capacitati de productie a hidrogenului din surse regenerabile de cel putin 100 MW in instalatii de electroliza care sa produca cel putin 10 000 de tone de hidrogen pe an.

Beneficiarii

Schema este deschisa:
(i) intreprinderilor de toate dimensiunile care isi desfasoara activitatea in
domeniul productiei de hidrogen sau de energie electrica;
-(ii) unitatilor administrativ-teritoriale;
(iii) institutelor nationale de cercetare si dezvoltare din domeniul energiei, inclusiv asociatiilor sau parteneriatelor formate de actorii respectivi.
In cadrul schemei, sprijinul va fi acordat sub forma de granturi directe. Valoarea maxima a ajutorului care poate fi acordat fiecarui proiect nu va depasi 50 de milioane euro. Proiectele vor fi selectate printr-o procedura de ofertare transparenta si nediscriminatorie, in cadrul careia beneficiarii vor concura pentru cea mai mica valoare a ajutorului pe MW de capacitate de electroliza instalata. Prima cerere de proiecte a fost lansata in luna iunie 2022. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani