Grid star
antreprenoriat

AJUTOR DE STAT IN VALOARE DE SUTE DE MILIOANE – Ordonanta, aprobata de Guvern. Beneficiarii

Executivul a aprobat joi, 21 aprilie 2022, Ordonanta de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectoarele  bovine, suine si avicol. valoareA totala este de aproape 454 de milioane de lei.


Actul normativ reglementeaza speciile, beneficiarii, criteriile de eligibilitate, documentele justificative, durata schemei si valoarea ajutorului de stat, precum si regulile procedurale pentru implementarea schemei de ajutor de stat.
"Sprijinim crescatorii de animale prin acordarea unui ajutor de stat pentru a compensa si a contracara o parte din pierderile pe care fermierii le-au inregistrat in ultimii doi ani, cauzate de restrictiile sanitare si perturbarea lanturilor de aprovizionare. Prin acordarea acestui sprijin in valoare totala de aproape 454 de milioane de lei, complementar celorlalte programe de sprijin destinate sectorului zootehnic, oferim fermierilor ajutorul de care au nevoie pentru a-si desfasura activitatea in conditii de normalitate”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu (foto dreapta).

Ajutorul de stat se acorda pentru urmatoarele categorii de beneficiari:

a) in sectorul bovine, crescatorilor persoane fizice, persoane juridice, intreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, care, in anul 2022, desfasoara activitate de crestere a bovinelor;
b) in sectorul suine, crescatorilor intreprinderi individuale si familiale, persoane fizice autorizate, dupa caz, precum si persoane juridice care, in anul 2021, au desfasurat activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor in exploatatii autorizate sanitar veterinar;
c) in sectorul avicol, crescatorilor de pasari intreprinderi individuale si familiale, persoane fizice autorizate, dupa caz, precum si persoane juridice care, in anul 2021, au desfasurat activitate de reproductie tineret si adulte si/sau de incubatie si/sau de crestere a pasarilor pentru carne sau de crestere a tineretului de inlocuire si a gainilor adulte pentru oua consum in exploatatii autorizate sanitar veterinar.
Beneficiarii estimativi ai acestei scheme de ajutor de stat vor fi circa 95.000 de crescatori de bovine si aproximativ 600 de fermieri din sectoarele suine si avicol.

Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat este de 453.899.000 lei si este repartizata astfel:

a) 170.250.000 lei pentru sectorul bovine;
b) 167.649.000 lei pentru sectorul suine;
c) 116.000.000 lei pentru sectorul avicol.

In sectorul bovine, ajutorul de stat se acorda beneficiarilor, in scopul compensarii pierderilor cauzate de pandemie in semestrul I al anului 2022, pentru minimum 3 capete bovine cu varsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2022, la care se pot adauga si bovine cu varsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, in exploatatie cu cod ANSVSA, inregistrate in RNE. Cuantumul pe cap de animal se calculeaza prin raportarea plafonului prevazut la efectivul total de bovine eligibile.

In sectorul suine, ajutorul de stat se acorda beneficiarilor, astfel:

"a) pentru capacitatea de productie in conditii minime de bunastare detinuta in anul 2021, echivalent UVM, in functie de categoriile de suine, respectiv suine la ingrasat si/sau scroafe si scrofite montate, denumite in continuare animale de reproductie femele, cu scopul de a mentine exploatatia in bune conditii tehnologice;
b) pentru efectivele de suine, echivalent UVM, respectiv efectivul mediu anual aferent anului 2021/efectivul mediu anual eligibil in Masura 14 - Bunastarea animalelor in anul 2021 pentru categoria de animale de reproductie femele si/sau efectivul livrat in anul 2021/efectivul eligibil in Masura 14 - Bunastarea animalelor in anul 2021 pentru categoria de suine la ingrasat.
Cuantumul ajutorului de stat in sectorul suin este de 10 euro/UVM, echivalent in lei pentru capacitatea de productie in conditii minime de bunastare. Pentru efectivele de suine, echivalent UVM, acesta se calculeaza astfel:
(i) din plafonul prevazut se scade valoarea totala aferenta capacitatii de productie in conditii minime de bunastare, echivalent UVM;
(ii) suma rezultata din calculul de la pct.(i) se imparte la efectivul total de suine eligibile, echivalent UVM.
(ii).

Sectorul avicol

In sectorul avicol, cuantumul pe UVM se calculeaza prin raportarea plafonului alocat la efectivul total de pasari eligibile, echivalent UVM, si la capacitatea totala de productie a statiilor de incubatie, echivalent UVM. Ajutorul de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol se acorda astfel:
a) pentru efectivele de pasari, echivalent UVM, respectiv efectivul mediu anual de gaini rase grele/gaini ouatoare aferent anului 2021/efectivul mediu anual de gaini rase grele/gaini ouatoare eligibil in Masura 14 - Bunastarea animalelor in anul 2021 si/sau efectivul de pui de carne cu varsta peste 35 zile si/sau pui de curca cu varsta  peste 71 zile,  livrati in 2021/efectivul eligibil in  Masura 14 - Bunastarea animalelor in anul 2021 si/sau efectivul mediu anual de tineret de reproductie aferent anului 2021 si/sau efectivul mediu anual de tineret de inlocuire pentru gaini ouatoare aferent anului 2021.
b) pentru capacitatea de productie detinuta in anul 2021, echivalent UVM, aferenta unei serii de pui eclozionati.
Valoarea totala a ajutorului acordat unui beneficiar nu poate depasi echivalentul in lei a 290.000 euro.
Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat este de 20 de zile, incepand cu ziua urmatoare intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Plata ajutorului de stat se efectueaza pana la data de 30 iunie 2022.
Incepand cu data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordarii ajutorului de stat, se stabileste eligibilitatea beneficiarului si se poate constitui obligatia de plata a acestui ajutor de stat",
potrivit ministerului Agriculturii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani