Grid star
eveniment

SCHIMBARI LA PLAFONUL PENTRU MEDICAMENTE COMPENSATE – Hotarare de Guvern: “Incepand cu ianuarie 2024, beneficiarii sunt pensionarii cu venituri de pana la 1.830 lei/luna inclusiv pentru care se aproba compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicame

Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de joi, 21 decembrie 2023, proiectul de Hotarare pentru modificarea si completarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru pensionari.

Concret, plafonul de compensare va creste de la 1.608 lei la 1.830 lei/luna. In prezent, programul social cu privire la compensarea cu 90% a medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, are drept beneficiari pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala de pana la 1.608 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri.

Compensare de 90%

In scopul cresterii accesului la medicamentele acordate in ambulatoriu pensionarilor, prin aceasta hotarare se propune accesul la programul social al Guvernului privind compensarea cu 90% pentru medicamente a pensionarilor cu venituri din pensii si indemnizatie sociala, de pana la 1.830 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri. Aceasta crestere a plafonului de la 1.608 lei la 1.830 lei/luna inclusiv, are in vedere majorarea cu 13,8% a valorii punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2024, astfel incat sa nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%.

Reamintim ca valorea punctului de pensie creste incepand cu 1 ianuarie 2024 de la 1.785 lei la 2.032 lei, respectiv majorarea fiind de 13,8% fata de valoarea actuala.

Iata prevederea din proiectul de HG:

Incepand cu luna ianuarie 2024, beneficiarii programului prevazut la alin. (1) sunt pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala pentru pensionari de pana la 1.830 lei/luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, pentru care se aproba compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor corespunzatoare denumirilor comune internationale prevazute in sublista B din Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

*Cititi aici proiectul de HG pentru modificarea si completarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru pensionari

*Cititi aici Nota de fundamentare a proiectului de HG pentru modificarea si completarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor pentru pensionari

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani