Grid star
business capital

SCHIMBARI MAJORE LA RCA – ASF cere modificarea legislatiei: amenzi de cinci ori mai mari pentru cei care circula fara asigurare. Va fi sanctionat pentru lipsa RCA nu doar proprietarul masinii, ci si soferul

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) cere schimbarea legislatiei cu privire la RCA (asigurarea obligatorie a masinii). Se propune, printre altele, ca in lipsa RCA sa fie sanctionat, in afara de proprietar, si soferul care conduce autoturismul, daca nu este vorba despre aceeasi persoana.

Autoritatea condusa de Alexandru Petrescu (foto) a inaintat in Senat o serie de amendamente cu privire la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.

Daca amendamentele ASF (prezentate de economica.net) vor fi aprobate, asiguratorii vor fi obligati sa vanda si in rate politele RCA. O alta noutate este introducerea conceptului de fransiza care permite asiguratului sa plateasca un pret mai mic pentru RCA, dar doar daca isi asuma o parte din daunele cauzate tertilor. Cresc si amenzile.

 

Analiza de risc

 

ASF propune ca odata cu incheierea asigurarii RCA sa fie declarati toti utilizatorii, iar la formarea pretului va fi luata in calcul analiza de risc a tuturor celor care conduc, si nu doar proprietarul, inclusiv categoriile lor de bonus malus. Masura are doua taisuri: pe de o parte poate duce la un pret mai mic al asigurarii, insa si penalizari in cazul in care se constata ca masina este condusa de un sofer nedeclarat ca utilizator.
Se introduce si fransiza, care se refera la daunele provocate tertilor, si nu asiguratului.
Astfel, daca asiguratul isi asuma ca plateste din propriul buzunar o parte din daunele potentiale, prima calculata este mai mica, avand in vedere ca si riscul ramas in sarcina asiguratorului este mai mic.

 

Amenda creste de cinci ori

 


Amendamentele depuse mai stabilesc si cresterea amenzilor pentru soferii care circula fara RCA. Elementul de noutate este ca va fi sanctionat, in afara de proprietar, si soferul care conduce autoturismul, daca nu este vorba despre aceeasi persoana. Se prevede o amenda in cuantum de 5.000 de lei pentru vehicule avand masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone si de 20.000 de lei pentru cele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone. In prezent amenda pentru cei care circula fara RCA este de 1.000 de lei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani