Grid star
eveniment

SCUTIREA DE IMPOZIT PE MASINI – Vesti bune pentru familiile cu copii. Legea a fost scrisa (Document)

Masinile aflate in proprietatea, coproprietatea sau care fac obiectul unui contract de leasing financiar, in cazul parintilor care au cel putin 2 copii in intretinere, cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, ar putea fi scutite de impozit.

Asta prevede propunerea legislativa pentru completarea art. 469 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.

Potrivit expunerii de motive, in prezent, Codul fiscal, la art. 468 reglementeaza obligatia tuturor persoanelor care detin mijloace de transport sa achite un impozit anual pentru acesta, cu exceptia cazurilor prevazute in mod expres de legiuitor.

Initiatorii arata ca odata cu cresterea numarului de persoane dintr-o familie, apare ca fiind necesara fie achizitionarea unui prim mijloc de transport, fie achizitionarea unui nou mijloc de transport, in ambele cazuri fiind vorba de autovehicule capabile sa satisfaca noile cerinte survenite in viata de familie.

Sprijinul statului

"Intrucat ingrijirea unui nou membru al familiei atrage, implicit, si cresterea cheltuielilor familiei, apreciem ca se impune ca statul roman sa vina in sprijinul familiilor care au doi sau mai multi copii, astfel incat sarcina financiara a parintilor sa nu fie atat de impovaratoare, avand in vedere ca, in cazul acestor familii, sumele pe care sunt nevoite sa le cheltuie sunt cu mult mai mari decat cheltuielile pe care trebuie sa le suporte celelalte categorii de persoane.

O astfel de masura ar veni in sustinerea familiilor cu doi sau mai multi copii, care ar fi scutite de la plata impozitului pentru mijlocul de transport pe care il aleg, suma pe care nu ar mai plati-o la buget urmand a fi folosita pentru necesitatile de zi cu zi ale familiei. Mai ales in contextul economic actual marcat de cresteri ale preturilor, afectand, in general, intreaga populatie a tarii, si, in special, familiile numeroase. Asadar, adoptarea acestei propuneri ar contribui la ameliorarea situatiei financiare a acestor familii si, prin eliminarea unui alt impediment financiar, ar conduce si la stimularea natalitatii in Romania”, se arata in expunerea de motive.

*Proiectul de lege
*Expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani