Se cere renegocierea PNRR. Ministrul Energiei: “Importam scump de la tari care produc in continuare pe carbune”
09 May 2025 13:00 Lumea Banilor 802
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (foto), cere renegocierea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) cu privire la inchiderea termocentrelor pe carbune care produc energie.
Potrivit acestuia, prin PNRR, la 1 ianuarie 2026 ar trebui sa inchidem inca 1755MW la nivelul termocentralelor pe carbune.
“De peste un an explic Comisiei Europene ca nu putem face asta, din cauze obiective. Grupurile pe gaz care ar trebui sa le inlocuiasca pe cele pe carbune sunt in licitatie, dupa multiple incercari nereusite, pentru ca pretul turbinelor pe gaz a explodat in ultimii doi ani”, arata Burduja.
Presiune pe preturi
Ministrul Energiei arata intr-o postare pe Facebook ca inchiderea termocentralelor pe carbune ar pune si mai multa presiune pe preturi. Acesta precizeaza ca intre 2009-2022, Romania a inchis peste 7000MW grupuri pe carbune si gaz — productie in banda, cat zece reactoare de la Cernavoda. Iar asa am ajuns sa importam pe intervalele de consum de varf. Importam scump si, culmea, importam de la tari care produc in continuare pe carbune (Serbia, Bulgaria). Care este logica?!, se intreaba Burduja.
Prezentam anuntul ministrului Energiei:
“Securitatea energetica a Romaniei nu este negociabila. De la inceputul mandatului meu, am refuzat sa accept inchiderea grupurilor pe carbune, in lipsa unor capacitati noi echivalente de productie in banda. Si nu am inchis niciun MW. Din contra, am pus in functiune grupul Rovinari 5, pe lignit, dupa ani de blocaje.
Prin PNRR, la 1 ianuarie 2026 ar trebui sa inchidem inca 1755MW la nivelul termocentralelor pe carbune. De peste un an, explic Comisiei Europene ca nu putem face asta, din cauze obiective. Grupurile pe gaz care ar trebui sa le inlocuiasca pe cele pe carbune sunt in licitatie, dupa multiple incercari nereusite, pentru ca pretul turbinelor pe gaz a explodat in ultimii doi ani.
De aceea, Ministerul Energiei insista pentru renegocierea PNRR si amanarea termenului de inchidere a termocentralelor pe carbune. Cu aceiasi bani din PNRR, de altfel, vom depasi cu mult tintele de “verde” — parcuri solare, eoliene si baterii. La capitolul emisii, ne atingem astfel obiectivul.
Mai mult, inchiderea termocentralelor pe carbune ar pune si mai multa presiune pe preturi. Intre 2009-2022, Romania a inchis peste 7000MW grupuri pe carbune si gaz — productie in banda, cat zece reactoare de la Cernavoda. Asa am ajuns sa importam pe intervalele de consum de varf. Importam scump si, culmea, importam de la tari care produc in continuare pe carbune (Serbia, Bulgaria). Care e logica?!
Integrarea in Uniunea Europeana este cel mai bun lucru reusit de Romania in ultimele decenii. Ne-a pus pe calea dezvoltarii (am depasit cu mult Ungaria si ajungem din urma Polonia, lucruri de neinchipuit in 1990). Trebuie sa continuam pe acest drum. In acelasi timp, Uniunea Europeana trebuie sa asculte vocea statelor membre si vocea cetatenilor lor. Este vocea ratiunii si logicii, dincolo de ideologia “Green Deal” de tipul terapiei soc. E timpul pentru Smart Deal, asa cum am mai spus”.