Grid star
eveniment

SE IEFTINESTE LAPTELE – Guvernul a negociat cu fermierii. Programul "Masa calda in scoli”, extins

Laptele se ieftineste pe o perioada de sase luni in urma negocierilor dintre Guvern, reprezentantii procesatorilor si ai marilor magazine. Astfel, pentru sustinerea fermierilor si a pietei laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare in doua etape.

Primele plati se vor face incepand cu 15 mai 2023 pentru cererile in valoare de 21,6 milioane de euro depuse de crescatorii de vaci de lapte pana la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizata o a doua sesiune de depunere a cererilor de plata, acestea urmand sa se faca in al doilea semestru al anului. Guvernul anunta ca va pune in acord cu realitatile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune asezari a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensatii in valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de razboiul din Ucraina.

De asemenea, pentru sustinerea procesatorilor romani din industria alimentara, va fi imbunatatita si adaptata, in termen cat mai scurt, masura potrivit careia procesatorii beneficiaza  de o prima de 10% din valoarea  productiei prelucrate in Romania.

Produse lactate, acordate elevilor in fiecare zi

Totodata, pentru a incuraja valorificarea laptelui si o alimentatie sanatoasa, Guvernul va extinde si dezvolta ”Programul pentru scoli” si ”Masa calda in scoli” incepand cu viitorul an scolar. Astfel, vor fi pregatite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor in fiecare zi in care frecventeaza cursuri scolare, si nu doar de trei ori pe saptamana ca pana acum, dar si pentru actualizarea pretului pachetelor de care vor beneficia elevii, si fluidizarea procedurilor de achizitie. De asemenea, Guvernul pregateste cresterea numarului de scoli in care se acorda o masa calda sau un pachet alimentar elevilor care frecventeaza cursurile.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani