Grid star
eveniment

SE MARESC SALARIILE DIN EDUCATIE – Premierul a semnat. Profesorii continua insa greva, nemultumiti de ce li se ofera (Document)

Premierul Nicolae Ciuca a semnat in sedinta de guvern de vineri, 26 mai 2023, ordonanta prin care se maresc salariile din educatie. De majorare nu vor beneficia insa profesorii, ci doar personalul nedidactic, adica 55.000 oameni. Este vorba despre veniturile celor care se regasesc ca personal nedidactic in asa-numita Anexa 8 a legii salarizarii, Legea 153, cu o medie a cresterilor salariale de aproximativ 9%.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, a declarat ca acestor venituri li se vor adauga doua prime consecutive, una in luna iunie si una in luna octombrie, de cate 500 lei fiecare. Totodata, pentru alte 220.000 de persoane care lucreaza in sistemul educational, incluzand personalul didactic si personalul didactic auxiliar, in luna iunie va fi oferita o prima pentru cariera didactica, de 1.000 lei, care va fi urmata in luna octombrie de o a doua prima, de 1.500 lei.

"As vrea sa fac aceasta precizare: discutiile initiale care s-au purtat in cursul saptamanii trecute cu reprezentantii sindicatelor vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, la care se adauga nevoia evidenta de a trata cu prioritate situatia debutantilor din sistemul educational. S-a discutat, initial, de aceasta forma de stimulare, de premiere, atat pentru dumnealor, cat si pentru cei care predau, care lucreaza in zone defavorizate, cu un stimul in valoare de 1.000 lei. Iata ca am ajuns la extinderea acestor formule, care vor purta aceasta forma de premiere pentru cariera didactica, pentru intreg personalul didactic, 220.000 de oameni, care vor primi in total 2500 lei”.

Grevistii vor o marire de 25%

Masurile anuntate de guvern nu i-au multumit pe sindicalisti, astfel ca greva continua. Sindicatele din Educatie au anuntat dupa discutiile care au avut loc la joi la Guvern ca au cerut o crestere a veniturilor cu 25% si garantia actului normativ ca salariul debutantului sa fie egal cu salariul mediu brut pe economie, adica o majorare de la 2.500 de lei la 3.000 de lei.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat ca in momentul in care Guvernul va veni cu o hotarare clara,”colegii vor decide daca vor suspenda actiunea”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani