Grid star
eveniment

S-A MARIT LISTA ALIMENTELOR IEFTINE – Iata noile produse care vor fi aprobate prin OUG. Se plafoneaza si comisioanele firmelor care emit tichete de masa (Document)

UPDATE: ORDONANTA A FOST APROBATA

Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de vineri, 27 octombrie 2023, proiectul OUG prin care se mareste lista alimentelor cu pret plafonat. Aceasta va ramane in vigoare pana la 31 ianuarie 2024.

Astfel, pe lista se introduc suplimentar urmatoarele alimente:

-orez - bob rotund- cu gramaj cuprins intre 0,5 – 1,5 kg;

-cozonac;

-bulion de rosii;

-smantana 12% grasime;

-margarina;

-drojdie;

-pere;

-usturoi;

-carne tocata.

Maxim 1% comision

Prin aceasta masura se limiteaza cotele de adaos comercial. Suplimentar, se prevede o noua cota de adaos comercial de maxim 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile directe si indirecte. Produsele care fac obiectul acestei masuri sunt:

-ulei, zahar, faina, malai, carne de porc, carne de pui, carne de vita, pentru cantitati de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

Proiectul mai prevede ca unitatile emitente de tichete de masa, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hartie, si de tipul acestora, pot aplica comerciantilor la momentul decontarii lor un comision de maximum 1% pentru toate produsele agricole si alimentare care se pot achizitiona cu acestea, fara a se limita la produsele prevazute in anexa la prezenta ordonanta de urgenta.

"Deoarece OUG 67/2023 instituia o obligatie pentru emitentii de tichete de masa, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, dar fara a prevedea o sanctiune pentru situatia in care acestia nu respecta prevederile ordonantei de urgenta, prin prezentul proiect de act normativ se introduce sanctiunea amenzii de la 100.000 lei la 2.000.000 lei”, se mai arata in nota de findamentare.

Cota de adaos comercial

in prezent exista o lista de alimente stabilita prin OUG prin care se plafoneaza adaosul comercial maxim la unele alimente de baza.

Astfel,:

–cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale;

c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului.

Actuala lista:

1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;

2. Lapte de vaca de consum 1L, grasime 1,5% cu exceptia UHT

3. Branza telemea de vaca vrac;

4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;

5. Faina alba de grau ”000” 1 Kg;

6. Malai 1 kg;

7. Oua de gaina calibrul M 10 buc;

8. Ulei de floarea-soarelui 1L;

9. Carne proaspata pui;

10. Carne proaspata porc;

11. Legume proaspete vrac;

12. Fructe proaspete vrac;

13. Cartofi proaspeti albi vrac;

14. Zahar alb tos 1 Kg.

*Cititi aici proiectul OUG

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani