Grid star
eveniment

SE STRANGE CUREAUA: REDUCEREA CHELTUIELILOR – Procentul este de 10%. Domeniile vizate. De unde se taie

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat miercuri, 25 mai 2022, reducerea cheltuielilor la bunuri si servicii intr-un procent de 10%.

Seful Executivului a tinut sa precizeze ca este o decizie de solidaritate in actualele conditii economico-financiare, si le-a cerut ministrilor sa ia masurile necesare, "astfel incat sa putem sa ne incadram in acest procent”.

Potrivit lui Ciuca, incepand cu luna iulie devin obligatorii e-Factura si Radarul Marfurilor. Premierul a tinut sa precizeze ca a discutat cu ministrul finantelor, cu seful ANAF, si ca Guvernul se concentreaza pe tot ceea ce inseamna evaziunea fiscala.

Iata declaratia premierului:

"Ne-am asumat luni, in cadrul coalitiei, am stabilit un nou set de masuri care sa vina atat in sprijinul activitatii Guvernului, cat si, mai ales, in ceea ce priveste continuarea programului 'Sprijin pentru Romania'. Masurile respective vin si au impact asupra a ceea ce inseamna continuarea programului de guvernare, in sensul in care, la nivelul fiecarui minister, va trebui sa asiguram reducerea cheltuielilor la bunuri si servicii cu procentul de 10%. Este o decizie de solidaritate in actualele conditii economico-financiare si va cer fiecaruia dintre dumneavoastra sa luati masurile necesare astfel incat sa putem sa ne incadram in acest procent.

Ne-am asumat ca, la nivelul colectarilor la buget prin institutiile statului, cu preponderenta prin ANAF, sa asiguram continuarea activitatii astfel incat sa putem sa avem o colectare cat mai eficienta. Incepand cu luna iulie, devin obligatorii e-Factura si Radarul Marfurilor. Am discutat cu ministrul finantelor, cu seful ANAF - concentram toata atentia pe tot ceea ce inseamna evaziunea fiscala si, in felul acesta, asiguram un cadru de competitivitate cat se poate de corect si de onest. Sunt masuri pe care le-am asumat la nivel politic si pe care trebuie sa le punem in aplicare la nivelul Executivului".

Lupta cu marea evaziune

Seful ANAF, Lucian Heius, anunta la sfrsitul saptamanii trecute linia pe care trebuie sa mearga Antifrauda: marii evazionisti. Potrivit acestuia, oamenii s-au saturat sa-i vada pe inspectori alergand dupa un comerciant care vinde doi covrigi si un suc la coltul strazii.
“Acest lucru nu trebuie sa se mai intample”.

Heius preciza ca ANAF trebui sa vizeze in principal marea evaziune fiscala. Seful Fiscului a mai spus ca nu va permite ca in timpul actului de control sa se produca abuzuri. Potrivir acestuia, ANAF-ul este o institutie integra si este anormal ca din cauza catorva inspectori care si-au pierdut reperele morale sa fie aruncata o anatema asupra intregii institutii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani