Grid star
eveniment

SOMAJUL IN ROMANIA – Categoriiile care isi gasesc mai greu de munca. Ce s-a intamplat in februarie. Locurile de munca disponibile (Document)

Rata somajului in luna februarie 2022 a inregistrat aceeasi valoare ca si in luna precedenta, 5,7%. Rata somajului la barbati a fost cu 1,0 punct procentual mai mare decat la femei.

Potrivit Institutului National de Statistica, numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna februarie a anului 2022 a fost de 468 mii persoane, in scadere atat fata de luna precedenta (469 mii persoane), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (481 mii persoane).

Nivel ridicat in randul tinerilor

Pe sexe, rata somajului la barbati a depasit-o cu 1,0 punct procentual pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,1% in cazul persoanelor de sex masculin si 5,1% in cazul celor de sex feminin). Retine in continuare atentia nivelul ridicat al ratei somajului in randul tinerilor (15-24 ani) de 22,0%.
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,6% pentru luna februarie 2022 (5,0% in cazul barbatilor si 4,2% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 76,6% din numarul total al somerilor estimat pentru luna februarie 2022.

Locuri de munca disponibile

Potrivit datelor furnizate de agentii economici privind locurile de munca vacante, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) sunt disponibile 36.507 locuri de munca la nivel national.
Cele mai multe locuri de munca sunt oferite pentru:
-muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor (2.277);
-manipulant marfuri (1.583);
-agent de securitate (1.456);
-muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet (1.353);
-lucrator comercial (1.347);
-muncitor necalificat in industria confectiilor (1.336);
-operator confectioner industrial imbracaminte din tesaturi, tricotaje, materiale sintetice (674);
-montator subansamble (627);
-conducator auto transport rutier de marfuri (569);
-lacatus mecanic (568);
-muncitor necalificat la asamblarea produselor solide si semisolide (531).

Oferta in functie de calificarea profesionala

Din cele 36.507 locuri de munca vacante declarate de angajatori la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, 2.646 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer in diferite domenii de activitate; programator; specialist in domeniul calitatii; contabil; manager proiect etc.), 7.885 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (manipulant marfuri; lucrator comercial; agent de vanzari; agent servicii client; vanzator etc.), 10.296 pentru persoanele cu studii profesionale (lacatus mecanic; confectionerasamblor articole din textile; operator confectioner industrial imbracaminte din tesaturi, tricotaje, materiale sintetice; sudor; conducator auto transport rutier de marfuri etc.).
Restul de 15.680 locuri de munca sunt destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor; agent de securitate; muncitor necalificat in industria confectiilor; muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet; confectioner cablaje auto etc.).

708 locuri de munca vacante in Spatiul Economic European

Angajatorii din Spatiul Economic European ofera, prin intermediul retelei EURES Romania, 708 locuri de munca vacante, dupa cum urmeaza:
-Germania - 263 locuri de munca pentru: muncitor necalificat in constructii pentru infrastructura de transport din Germania, tehnician dentar, taietor de carne si lucrator in productie;
-Danemarca – 167 locuri de munca pentru: fierar betonist; lucrator in agricultura,
-Norvegia - 99 locuri de munca pentru: operator CNC pentru masini mari Mazak Integrex, chelner, bucatar mic dejun, bucatar, muncitor piscicol, mecanic biciclete, schelar, mecanic auto;
-Olanda – 68 locuri de munca pentru: ingrijitor animale, culegator sparanghel, fizioterapeut, conducator auto transport rutier de marfuri, electrician in industria petrochimica, sudor, electrician in constructii, lucrator in pepiniera, muncitor, culegator capsuni;
-Finlanda - 60 locuri de munca pentru: muncitor in productie pentru elemente din beton, muncitor necalificat - culegator capsuni, lucrator in ferma de vite de carne, muncitor in agricultura, lucrator in metal/sudor, personal curatenie, mecanic caroserie auto;
-Polonia - 27 locuri de munca pentru: muncitor depozit – operator stivuitor, asistent productie, operator masina CNC, lacuitor/vopsitor, strungar/frezor, sudor MIG/MAG sau gaz, lacatus, operator CNC,
-Franta - 19 locuri de munca pentru: tehnician controlul calitatii, tehnician de productie in industria farmaceutica, farmacist, sudor; mecanic utilaje agricole;
-Malta - 4 locuri de munca pentru: manager de monetizare, farmacist, proiectand inginer constructii;
-Elvetia - un loc de munca pentru: chirurg plastician.

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani