Grid star
banci

Sondaj BNR: "Peste jumatate dintre companiile nefinanciare au perceput o deteriorare a situatiei economice la nivel national" (Document)

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a realizat un sondaj privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare  din Romania, pentru luna iunie 2024.

Conform documentului, peste jumatate (56 la suta) dintre companiile nefinanciare au perceput o deteriorare a situatiei economice la nivel national in ultimele sase luni. Cele mai insemnate probleme cu care se confrunta firmele autohtone se regasesc in sfera costurilor ridicate, in cazul a 54% dintre acestea, similar raspunsurilor din anul 2023. 

Acestea sunt urmate de presiunea concurentei (43 la suta) si problemele fiscale sau legate de reglementari (41 la suta).
Accesul firmelor la finantare se regaseste pe ultimul loc ca importanta intre problemele presante analizate.

Iata pasaje din documentul BNR, pe care il atasam integral la finalul articolului:

“Principalele concluzii ale analizei sunt urmatoarele:

Peste jumatate (56 la suta) dintre companiile nefinanciare au perceput o deteriorare a situatiei economice la nivel national in ultimele sase luni, insa sentimentul s-a imbunatatit comparativ cu raspunsurile inregistrate in Sondajele anterioare (61 la suta in martie 2023 si 70 la suta in martie 2021).
In contextul in care una dintre vulnerabilitatile structurale persistente in economia autohtona consta in subcapitalizarea cronica a firmelor, evolutia capitalurilor acestora este de o deosebita importanta. Astfel, circa 67 la suta dintre companii estimeaza ca situatia capitalurilor proprii ale firmei nu a suferit modificari in ultima jumatate de an, iar aproximativ 21 la suta din acestea semnaleaza o inrautatire. 
Cele mai insemnate probleme cu care se confrunta firmele autohtone se regasesc in sfera costurilor ridicate, in cazul a 54 la suta dintre acestea, similar raspunsurilor din anul 2023. Acestea sunt urmate de presiunea concurentei (43 la suta) si problemele fiscale sau legate de reglementari (41 la suta), care au avansat cate o pozitie fata de Sondajul anterior. 

Finantarea firmelor

Similar editiilor precedente, accesul firmelor la finantare se regaseste pe ultimul loc ca importanta intre problemele presante analizate (13 la suta, -3 puncte procentuale fata de anul 2023).
Evolutii mixte s-au observat in ceea ce priveste lipsa disponibilitatii fortei de munca, cu o intensificare a provocarilor in cazul firmelor mari (58 la suta indica factorul ca o problema presanta, +13 puncte procentuale fata de anul 2023) si o relaxare in randul IMM.
Importanta disciplinei scazute la plata, care era cea mai putin presanta problema in Sondajul anterior, a inregistrat un salt notabil in exercitiul curent (+11 puncte procentuale procent net), in special pe segmentul IMM".

>>Raportul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani