Grid star
eveniment

SPECULA PRETURILOR IN ROMANIA – Ministrul anunta ce vor pati cei care recurg la aceasta practica

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunta ca cei care vor specula preturile vor fi supraimpozitati. Potrivit acesteia, plafonarea preturilor aprobata de Guvern la energie si gaze naturale, care reprezentau peste 50% din cresterea inflatiei, va determina o stabilizare a preturilor de consum, cu un efect pozitiv asupra puterii de cumparare a populatiei.

Gabriela Firea precizeaza intr-o postare pe facebook ca firmele care produc gaze naturale din subsolul romanesc vor vinde productia la preturi rezonabile. Ministrul Familiei a mai declarat ca se va continua colaborarea cu partenerii din Coalitia de guvernare pentru o reglementare cat mai rapida in domeniul comertului cu carburanti si al asigurarilor auto, care sa determine o scadere a costurilor de transport si sa reduca astfel presiunea asupra inflatiei.

Iata anuntul Gabrielei Firea:

"Stopam cresterile explozive de preturi. Cetatenii si firmele trebuie sa aiba protectie in fata liberalizarilor haotice. In forma finala a ordonantei de urgenta convenita in Coalitie, cetatenii si mediul de afaceri vor beneficia de protectie pentru cel putin 1 an de zile.Cei care vor specula preturile vor fi supraimpozitati. Companiile care produc gaze naturale din subsolul romanesc vor vinde productia la preturi rezonabile pentru cetatenii romani.
In acelasi timp, Ministerul Finantelor a identificat resursele financiare necesare si a alocat 2,4 miliarde de euro pentru acest pachet de sprijin destinat populatiei si economiei nationale.
​Mai mult, PSD considera ca plafonarea preturilor la energie si gaze naturale, care reprezentau peste 50% din cresterea inflatiei, va determina o stabilizare a preturilor de consum, cu un efect pozitiv asupra puterii de cumparare a populatiei.
​Totodata, vom continua colaborarea cu partenerii din Coalitia de guvernare pentru o reglementare cat mai rapida in domeniul comertului cu carburanti si al asigurarilor auto, care sa determine o scadere a costurilor de transport si sa reduca astfel presiunea asupra inflatiei”
.

Preturile la energie si gaze

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat la sfarsitul saptamnaii trecute preturile plafonate la energie si gaze, aprobate prin OUG.

Astfel:

Pentru consumatorii casnici, care consuma pana in 100 de kW, pretul va fi de 0,68 lei, masura de care vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodarii. Pentru cei care consuma intre 100 si 300 de kW, pretul va fi de 0,80 lei, iar de aceasta masura vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodarii.
Pentru consumatorii non-casnici, pretul va fi de aproximativ 1 leu pe kilowatt, iar aici discutam de intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi, de asemenea, din industria alimentara. De asemenea, pentru consumatorii energointensivi se va aplica o schema de ajutor de stat.
In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici pretul va fi de maxim 0,31 lei pe kW, iar pentru consumatorii non-casnici pretul va fi de pana la 0,37 lei pe kW, cu mentiunea ca pentru intreprinderile care au avut un consum, la locul de consum, in anul 2021 de pana la 50.000 de kW pe ora se mentine acelasi pret”
, declara Ciuca.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani