Grid star
camere de comert

SPRIJIN PENTRU UCRAINA - CCIR sustine proiectul european de infratire cu camerele de comert regionale ucrainene

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a participat in 7 aprilie 2022 la reuniunea membrilor Consiliului Director al Asociatiei Camerelor Europene de Comert si Industrie (EUROCHAMBRES), fiind reprezentata de secretarul general al organizatiei, Ovidiu Silaghi. Principalul subiect de pe ordinea de zi a facut referire la consecintele razboiului din Ucraina si masurile imediate care se impun privind atenuarea efectelor economice urmare a  acestui conflict armat.
 
"Aproximativ 30% dintre companiile ucrainene au fost afectate de acest razboi neprovocat. Estimam o scadere a PIB-ul Ucrainei cu 50% din cauza pagubelor majore ale razboiului. Un procent de 65% din exporturile Ucrainei se realizau prin porturile din Odesa si Mariupol, iar din cauza asalturilor rusesti aceste porturi nu mai sunt sigure pentru exporturile de marfuri ucrainene. In acest context, solicitam sprijinul tuturor membrilor EUROCHAMBRES pentru a identifica alternative pentru transportarea marfurilor ucrainene in Europa. Propunem ca fiecare camera de comert nationala din statele membre ale Uniunii Europene sa se infrateasca cu una din cele 25 de camere de comert regionale din Ucraina. Scopul acestui proiect este de a facilita colaborarea intre camerele de comert din Uniunea Europeana si cele din Ucraina si, in mod special, pentru a oferi sprijin fiecarei camere de comert regionale ucrainene prin acordare de suport umanitar, financiar si consultanta la nivel cameral”, a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie din Ucraina, Gennadiy Chyzhykov.

CCIR saluta propunerea

 "CCIR saluta propunerea presedintelui Camerei de Comert si Industrie din Ucraina, Gennadiy Chyzhykov, si isi doreste sa inceapa cat mai curand colaborarea cu una din camerele de comert regionale din Odesa, Cernauti sau Ujhorod pentru a oferi sprijin total in aceste vremuri tulburi. Cu foarte putin timp inainte de inceperea acestui razboi, presedintele Camerei de Comert si Industrie din Ucraina s-a aflat in vizita oficiala la CCIR, moment in care ne-am exprimat foarte clar in favoarea continuarii parcursului proeuropean al Ucrainei. Nu trebuie uitat faptul ca acordul de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina a intrat in vigoare in luna septembrie 2017, reprezentand o etapa majora in relatiile bilaterale, oferind noi oportunitati economice ambelor parti. Sustinerea demersurilor colegilor ucraineni devine, astfel, o datorie pentru toti membrii EUROCHAMBRES si suntem convinsi ca acest proiect va fi pus in practica foarte repede”, a declarat secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi. 
 

CCIR este membra EUROCHAMBRES incepand cu anul 1993, avand initial calitatea de membru afiliat, iar incepand cu 2007, datorita aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a obtinut calitatea de membru cu drepturi depline.
 
EUROCHAMBRES reprezinta peste 20 de milioane de afaceri in Europa prin 45 de membri (43 de Asociatii Nationale ale Camerelor de Comert si Industrie si doua Organizatii de Camere Transnationale) si o retea europeana de 1700 de Camere Regionale si Locale. Peste 93% dintre aceste intreprinderi sunt intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani