Grid star
eveniment

START LA PROGRAMUL RABLA – Oferta la masini noi. Sunt alocati peste un miliard de lei. Prima de casare a fost majorata

Incepe programul Rabla. Incepand din 24 martie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producatorilor,  in vederea indeplinirii formalitatilor de inscriere in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus, iar persoanele juridice pot incarca in aplicatia informatica a Ageniri Fondului de Mediu documentele necesare participarii in cadrul celor doua programe.

Potrivit Administratiei Fondului de Mediu (AFM), bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2023 este de 560 de milioane de lei si pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 780 de milioane de lei.

Programele se vor desfasura in doua etape, in limita sumelor alocate, prima etapa fiind organizata in perioada 24 martie – 30 iunie 2023, astfel:

Rabla Clasic:

-Persoane juridice – 130.000.000 lei:

-Persoane fizice – 235.000.000 lei;

-UAT-uri si institutii publice – 27.000.000 lei.

Rabla Plus:

-Persoane juridice – 200.000.000 lei;

-Persoane fizice – 300.000.000 lei;

-UAT-uri si institutii publice – 46.000.000 lei.

Statul face modificari

In editia de anul acesta, programele vin cu o serie de modificari. In ceea ce priveste Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorata la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei in cazul predarii a doua autovehicule uzate. Prima de casare se acorda pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 155 g CO_2/km in sistem WLTP. La prima de casare se pot adauga urmatoarele ecobonusuri, astfel:

-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP;

-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

-ecobonus in valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul-uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Motociclete noi

Pentru achizitionarea de motociclete noi al caror sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO_2/km in sistem WMTC, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, se acorda o prima de casare de 7.000 lei, la care se pot adauga:

-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km in sistem WMTC;

-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Reguli pentru institutiile publice

"Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare in cuantum de 7.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat. In situatia in care opteaza pentru achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul casarii a doua autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.

Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou.

In cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiaza de ecotichet la achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul predarii spre casare a cel putin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum doua autovehicule uzate.

Cuantumul finantarii

-51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, in schimbul casarii unui autovehicul uzat;

-54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii a doua autovehicule uzate;

-pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara casat, se adauga un ecobonus de 1.500 lei.

Maxim 75.000 euro

Ecotichetul se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul electric a carui valoare nu depaseste suma de 75.000 euro, cu TVA inclus. Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale beneficiaza de ecotichet in cuantum de 120.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat.

Ecotichetul pentru achizitionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adauga un ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara. Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Plus este de 120 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou”, potrivit AFM.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani