Grid star
eveniment

POSIBILA INCALCARE A NORMELOR DE CONCURENTA – Institutia condusa de Bogdan Chiritoiu face ancheta

Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) anunta ca a declansat o investigatie privind o posibila incalcare a normelor de concurenta de catre Asociatia de Acreditare din Romania – RENAR pe piata serviciilor de evaluare externa a calitatii/furnizarii de scheme de incercari de competenta pentru laboratoarele de analize medicale care au incheiate contracte cu casele de asigurari de sanatate.

Potrivit institutiei condusa de Chiritoiu, Consiliul Director al RENAR a adoptat, in mai 2021, o procedura privind utilizarea in acreditare a incercarilor de competenta si a compararilor interlaboratoare, prin care transpune politicile internationale in domeniu (International Laboratory Accreditation Cooperation - ILAC/EA), armonizand procesul de acreditare cu legislatia nationala si practica internationala.

Acreditarea laboratoarelor

"Documentul prevede, insa, ca, in cadrul procedurii de acreditare a laboratoarelor de analize medicale, sunt recunoscute doar schemele de incercari de competenta realizate de furnizori acreditati de catre RENAR sau de organisme de acreditare semnatare ale acordurilor internationale atat a EA1 -MLA2 , cat si a ILAC3 MRA4. Potrivit rezolutiilor ILAC MRA, fiecare semnatar recunoaste acreditarea unui alt organism de evaluare a conformitatii, semnatar al unuia dintre acorduri.

Obligatiile impuse

Ca urmare, impunerea obtinerii, de catre entitatile care nu sunt acreditate RENAR, a unei acreditarii din partea altor organisme semnatare cumulativ a celor doua acorduri internationale (EA-MLA si ILAC MRA), echivaleaza cu instituirea unei bariere posibil excesive la intrarea pe piata serviciilor de evaluare externa a calitatii/furnizarea de scheme de incercari de competenta pentru laboratoarele de analize medicale care au incheiate contracte cu casele de asigurari de sanatate.
RENAR este semnatar al celor doua acorduri internationale ILAC MRA si nu numai al EA MLA. Comportamentul RENAR poate conduce la reducerea semnificativa a ofertei de servicii de control extern de calitate/scheme de incercari de competenta pentru laboratoarele medicale si, astfel, la restrictionarea concurentei pe o piata cu foarte putini competitori, o piata de oligopol, crescand astfel riscul de posibile coluziuni”,
anunta Consiliul Concurente

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani