Grid star
criptomonede

SUA PUNE OCHII PE "CASCAVALUL CRIPTO” ALUNGAT DIN CHINA – Bitcoin creste puternic pe fondul declaratiilor pro-cripto ale autoritatilor de reglementare americane

Declaratiile recente ale inaltilor oficiali americani au impulsionat puternic intreaga piata cripto, a carei crestere a fost puternic temperata dupa "dezastrul” declansat de represiunea inasprita a Chinei impotriva tranzactiilor cu criptomonede. Seful Federal Reserve, Jerome Powell, si presedintele Comisiei pentru valori mobiliare (SEC), Gary Gensler, au exprimat, succesiv, intentia clara a autoritatilor americane de a promova o politica pro-cripto. SUA ar putea profita, astfel, de locul gol lasat de China in piata.

Intr-o audiere de marti, 5 octombrie, in Congresul american, presedintele SEC, Gary Gensler a declarat Comitetului pentru Servicii Financiare al Camerei ca SEC nu intentioneaza sa interzica criptomonedele.

La intrebarea deputatului republican Ted Budd, un sustinator al pietei cripto de multa vreme si membru al Congresului Blockchain Caucus, daca SEC ar avea vreun plan sa urmeze exemplul Chinei in interzicerea criptomonedelor in favoarea unei eventuale monede digitale a bancii centrale (CBDC) ), Gensler a spus: "Nu, asta ar depinde de Congres”.

Afirmatia lui Gensler conform careia SEC nu intentioneaza sa interzica tranzactiile criptografice vin la o saptamana dupa declaratii similare facute de presedintele Federal Reserve, Jerome Powell, cand seful bancii centrale a declarat Comitetului pentru Servicii Financiare al Camerei ca FED nu ar avea "planuri sa interzica clasa de active cripto de 2,2 trilioane de dolari”.

Autoritatile americane promit o politica pro-cripto

Intrebarile din Congres cu privire la eforturile SEC de reglementare a pietei cripto vin pe fondul unei dezbateri in crestere pe Capitol Hill cu privire la modul in care ar trebui reglementata industria.

In timpul sedintei de patru ore de marti, Gensler a raspuns la o serie de intrebari despre criptomonede, monede stabile, reglementarea platformelor de exchange cripto si finantelor descentralizate (DeFi), potrivit coindesk.com.

Marti, 5 octombrie, Bitcoin a depasit pragul de 50.000 de dolari pe fondul acestor declaratii, iar raliu cripto a continuat miercuri, 6 octombrie, cand Bitcoin a atins un varf de 52.391 dolari, in crestere cu 5% fata de ziua precedenta si cu aproape 24% in ultima saptamana.

Gensler si-a reiterat in cea mai mare parte declaratiile sale anterioare privind reglementarea cripto, inclusiv necesitatea registrelor de "intrare si inregistrare” la SEC, potentialul risc sistemic reprezentat de stablecoins si necesitatea ca acestea sa fie supuse unei reglementari sporite si ca "majoritatea” criptomonedelor se incadreaza in definitia unui activ.

Interdictiile impuse de China in ce priveste tranzactiile cripto au lasat un loc gol intr-o piata de peste 2 trilioane dolari

"Chiar si in cazul platformelor descentralizate - asa-numitele platforme DeFi - exista un protocol centralizat. Si, desi nu sunt administrate in acelasi mod (ca platformele de schimb centralizate), cred ca acestea sunt situatiile pe care ar trebui sa ne concentram in eforturile de reglementare”, a declarat presedintele SEC, Gary Gensler.

De asemenea, Gensler si-a reafirmat parerea despre stablecoins (criptomonede stabile, a caror valoare e legata de o moneda fiduciara cum ar fi dolarul american), pe care le-a numit anterior "jetoane de poker” la "cripto-cazino”. Gensler a mai precizat in fata Congresului ca el considera in continuare stablecoins ca un risc sistemic pentru economie.

Cele 125 de miliarde de dolari in stablecoins pe care le avem acum in piata cripto sunt ca jetoanele de poker la un cazinou. Cred ca daca acest lucru continua sa creasca - si a crescut de zece ori in ultimul an - poate prezenta acele riscuri sistemice la scara larga.”, a spus Genser.

In acest context, sentimentul din comunitatea criptografica pare destul de optimist, mai multi analisti si comercianti denumind octombrie "Uptober” pe Twitter – un argou nou creat, reprezentand asteptari pentru o relansare a preturilor in aceasta luna.

Banca Populara Chineza a decretat in ultima saptamana a lunii septembrie ca tranzactiile legate de cripto vor fi considerate activitati financiare ilicite, inclusiv serviciile furnizate de burse off-shore. Bitcoin a pierdut 6% din valoare in mai putin de 24 de ore, iar 200 de miliarde de dolari s-au "evaporat” din piata cripto vineri, 24 septembrie, in doar cateva ore. China a interzis toate tranzactiile cu criptomonede si a promis ca va opri minarea ilegala a acestora, dand cea mai dura lovitura pana acum industriei de miliarde de dolari, scrie bloomberg.com/

Echipamentele de minat din China s-au relocat, in mare parte, in SUA

Practic, cand China a interzis mineritul, mai mult de jumatate din puterea de calcul din reteaua bitcoin a iesit offline. Mai putini mineri si mai putina putere de calcul au insemnat ca a fost nevoie de mai mult timp pentru a verifica tranzactiile si a crea un nou bitcoin.

Intregul episod a fost considerat un eveniment numit de criptoentuziasti "lebada neagra” pentru industrie si, potrivit minerului cripto Alejandro de la Torre, a facut si o multime de oameni mult mai bogati. De la sfarsitul lunii iunie, minerii alungati din China revin rapid online, multi dintre ei in SUA, unde au acces la energie suficient de ieftina.

Aceasta ajustare reflecta faptul ca minerii isi dezvolta capacitatea si conecteaza masini noi la retea. Exista o cantitate enorma de masini care ies din China care trebuie sa gaseasca case noi ”, a spus Mike Colyer, CEO al companiei de valuta digitala Foundry, care a contribuit la aducerea de echipamente miniere de peste 300 de milioane de dolari in America de Nord.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani