Grid star
eveniment

SUSPENDAREA FONDURILOR EUROPENE – Anuntul lui Caciu: "Raspunsul nu mi-l schimb”

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Caciu (foto), sustine ca nu exista pericolul suspendarii fondurilor europene pentru Romania.

Potrivit lui Caciu, "riscul primar de a primi o amenda, pentru ca sunt o serie de etape, pana la suspendarea fondurilor europene pentru nerespectarea angajamentului de reducere progresiva a deficitului, iar in acest moment acest risc este indepartat”.

Ministrul Investitiilor anunta ca urmatoarea cerere de plata se va depune doar dupa ce Comisia aproba Planul National de Redresare si Rezilienta revizuit.

Pensiile speciale

Caciu a anuntat si ca Legea pensiilor speciale a fost aprobata de Senat (click aici pentru a citi), si intra in dezbatere la Camera Deputatilor saptamana viitoare. Drept pentru care la finalul lunii octombrie "ar trebui sa avem aceasta lege pe masa presedintelui Romaniei spre promulgare si, atunci, calendarul pentru luna noiembrie ramane cel pe care ni l-am asumat".

Iata intrebarile adresate ministrului Investitiilor, si raspunsurile:

Reporter:

Domnule ministru, as vrea sa va rog sa ne spuneti daca exista riscul suspendarii fondurilor europene si va intreb asta in contextul in care ministrul finantelor spunea ca vom avea o rectificare negativa, creste deficitul, creste datoria publica si atunci este posibil sa fie suspendate fondurile europene.

Adrian Caciu:

Cu tot dragul, cred ca cel putin dvs. v-am raspuns de patru ori si eu raspunsul nu mi-l schimb, nu exista acest risc. A fost sau, teoretic, acest risc exista in regulament, dar negocierile cu Comisia Europeana pe care le-am purtat atat eu, cat dl. ministru Bolos, cat si dl. prim-ministru, incepand cu luna august, au indepartat riscul primar de a primi o amenda, pentru ca sunt o serie de etape, pana la suspendarea fondurilor europene, de a primi o amenda pentru nerespectarea angajamentului de reducere progresiva a deficitului, iar in acest moment acest risc este indepartat.

Reporter:

Ce riscuri sunt legate de Cererea numarul 3 de plata? Asta daca o sa vedem ca, din nou, legea pensiilor speciale va fi atacata. Cand va depune Guvernul Cererea numarul 3 de plata?

Adrian Caciu:

Cererea de plata numarul 3 noi avem estimarea ca o depunem in luna noiembrie. Cererea de plata numarul 3 se poate depune doar dupa ce Comisia aproba Planul National de Redresare si Rezilienta revizuit. O sa mai spun o data: Romania a trebuit sa revizuiasca Planul National de Redresare si Rezilienta. Nu este singura tara, toate tarile care au apelat la Mecanismul de Redresare si Rezilienta au revizuit sau revizuiesc Planurile Nationale de Redresare si Rezilienta in cursul acestui an, pentru ca intre momentul in care mecanismul a fost aprobat in anul 2021 si momentul 2023 au aparut o serie de probleme socio-economice si crize suprapuse, cea mai importanta fiind criza preturilor la energie, criza lanturilor de aprovizionare, drept pentru care Comisia a venit cu noul regulament, REPowerEU, si toate statele revizuiesc Planurile Nationale de Redresare si Rezilienta si introduc finantarea pe capitolul REPowerEU.

Ajutarea PNRR

Dar totodata, la fel, toate statele isi ajusteaza toate Planurile Nationale de Redresare si Rezilienta, pentru ca, potrivit regulamentului initial, estimarea sau alocarea initiala, formatata in anul 2021, incepand cu 2022, cand datele finale despre evolutia economica a statelor membre au fost disponibile la nivelul Comisiei, toate statele au revizuire din perspectiva alocarii de grant, 21 de state au diminuari de granturi si restul de state au suplimentari de granturi.

Reporter:

Procedural, exista posibilitatea ca Cererea numarul 3 de plata sa se depuna si fara indeplinirea acestui jalon al pensiilor speciale. Guvernul ia in calcul aceasta posibilitate?

Adrian Caciu:

Noi suntem in termenele pe care ni le-am asumat din perspectiva modului in care am discutat in Guvern. Legea pensiilor de serviciu, daca nu ma insel, a fost aprobata ieri de Senat si intra in dezbatere la Camera Deputatilor saptamana viitoare, drept pentru care la finalul lunii octombrie ar trebui sa avem aceasta lege pe masa presedintelui Romaniei spre promulgare si, atunci, calendarul pentru luna noiembrie ramane cel pe care ni l-am asumat.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani