Grid star
eveniment

TAXA CLAWBACK A FOST MODIFICATA - Contributie unitara pentru medicamentele produse in Romania si UE. Se evita procedura de infrigment

Guvernul a modificat taxa clawback, o obligatie de plata care revine trimestrial detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor. Masura a fost solicitata de Comisia Europeana, care a considerat discriminatorie o impozitare in detrimentul medicamentelor originare din alte state membre. Prin adoptarea acestei masuri, a fost evitata procedura de infrigment.

Potrivit actului normativ, incepand cu trimestrul III al acestui an, contributia trimestriala se va calcula diferentiat doar pentru doua tipuri de medicamente, fata de trei in prezent. Astfel, atat pentru medicamentele produse pe o linie de fabricatie din Romania, cat si pentru cele produse in alte state membre din Uniunea Europeana, se va aplica un regim unitar in functie de clasificarea medicamentului si nu de statul de provenienta al acestuia, iar contributia trimestriala va fi diferentiata astfel:

-pentru medicamentele de tip I  se mentine procentul actual aferent contributiei datorate de 25%;

-pentru medicamente de tip II  se propune un procent aferent contributiei datorate de 15%.

Risc eliminat

Medicamente de tip I sunt cele originale pentru care nu exista in ultima luna din fiecare trimestru cel putin un generic/biosimilar care sa indeplineasca conditiile de comercializare pe teritoriul Romaniei. Cele de tip II sunt medicamente originale si generice/biosimilare pentru care exista in ultima luna din fiecare trimestru cel putin un echivalent terapeutic care sa indeplineasca conditiile de comercializare pe teritoriul Romaniei.

"Masura vizeaza deopotriva mentinerea unui mediu favorabil punerii pe piata a medicamentelor cu impact pozitiv in aprovizionarea adecvata si continua cu produse farmaceutice a populatiei, cat si eliminarea riscului declansarii unei actiuni in constatarea neindeplinirii de catre tara noastra a obligatiilor de stat membru al Uniunii Europene”, potrivit Executivului.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani