Grid star
eveniment

TAXA DE POLUARE IN BUCURESTI - Cati bani ar putea scoate soferii din buzunar. Primaria Capitalei anunta ca Nicusor Dan nu sustine proiectul

Soferii ar putea sa plateasca din 2023 taxa de poluare in Bucuresti. De asemenea, si masinile care nu sunt inmatriculate in Capitala ar putea fi taxate, prevederile fiind cuprinse intr-un proiect care urmeaza sa intre in dezbatere publica. Nicusor Dan (foto), nu ar sustine insa proiectul. Primaria Capitalei anunta ca: "Primarul General nu a initiat si nu sustine un astfel de proiect".

Potrivit antena 3, care a publicat informatia, proiectul presupune infiintarea unei zone de Emisii Reduse pe toate drumurile publice din Bucuresti pentru o perioada de sase ani, incepand de anul viitor. In acest fel, Primaria va incerca sa reduca poluarea, conform normelor europene. Printre autovehiculele pentru care ar putea fi impusa o taxa se numara motocicletele, masinile diesel, dar si cele pe benzina sau GPL, cu o norma de poluare mai veche, incepand de la cele non-euro, pana la EURO 4, in cazul vehiculelor diesel de peste 2 tone.
Tarifele pentru vehiculele non-Euro si pentru cele cu norma de poluare Euro 1, Euro 2 incep de la 20 de lei pe zi, la 5.500 de lei pe an. Aceleasi taxe se aplica si pentru soferii vehiculelor care nu sunt inregistrate sau inmatriculate in Bucuresti si doresc sa circule in zona A a Capitalei, zona care urmeaza sa fie delimitata in viitor. Cei care nu achita taxele risca o amenda cuprinsa intre 4.000 si 5.000 de lei, iar constatarea se va face de catre brigada rutiera sau politia locala. Sunt si exceptii de la regulament: autospecialele SMURD, ale pompierilor, politistilor, a mijloacelor de transport in comun si a utilajelor agricole fie a celor care intervin pentru reparatia drumurilor publice.

Vehicule vizate sunt:

-motociclete, mopede, tricicluri si cvadricicluri
non-euro si EURO 1;
-Diesel - cu masa la gol a vehiculului sub 1.000 kg non-euro, EURO 1, EURO 2;
-benzina, GPL, GNC si GNL cu masa la gol a vehiculului sub 1.000 kg non-euro si EURO 1;
-Diesel - cu masa la gol a vehiculului cuprinsa intre 1.000 kg si 2.000 kg non-euro, EURO 1, EURO 2, EURO 3;
-benzina, GPL, GNC si GNL - cu masa la gol a vehiculului cuprinsa intre 1.000 kg si 2.000 kg non-euro, EURO 1, EURO 2;
-Diesel - cu masa la gol a vehiculului peste 2.000 kg non-euro, EURO 1, EURO 2, EURO 3, EURO 4;
-benzina, GPL, GNC si GNL - cu masa la gol a vehiculului peste 2.000 kg non-euro, EURO 1, EURO 2, EURO 3.

Pentru vehiculele non-euro, EURO 1 si EURO 2:

-1 zi: 20 lei

-3 zile: 55 lei

-7 zile: 120 lei

-30 de zile: 500 lei

-365 de zile: 5.500 lei

Taxa de Bucuresti

Proiectul mai prevede si instituirea unei taxe pentru masinile care nu sunt inregistrate sau inmatriculate in Bucuresti:

Taxa zilnica – 20 lei
Taxa 5 zile – 90 lei
Taxa 7 zile – 120 lei
Taxa 30 de zile – 500 lei
Taxa 365 de zile – 5500 lei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani