Grid star
eveniment

FIT FOR 55 – Financial Intelligence organizeaza evenimentul "FIT FOR 55 - Romania si Planul UE pentru o tranzitie verde". Cum negociaza Romania pachetul legislativ „PREGATITI PENTRU 55”

Financial Intelligence organizeaza miercuri, 10 noiembrie 2021, de la ora 11:00, evenimentul "FIT FOR 55 - Romania si Planul UE pentru o tranzitie verde".

Evenimentul se va desfasura online si va fi transmis LIVE pe platforma financialintelligence.ro, pe pagina de Facebook Financial Intelligence, precum si pe canalul de YouTube Financial Intelligence.

Fit for 55” este proiectul mamut prin care Comisia Europeana isi propune combaterea schimbarilor climatice.

Pachetul legislativ
Cum negociaza Romania pachetul legislativ „PREGATITI PENTRU 55 este un set de propuneri de revizuire si actualizare a legislatiei UE si de punere in aplicare a unor noi initiative cu scopul de a asigura conformitatea politicilor UE cu obiectivele climatice convenite de Consiliul European si de Parlamentul European.

Pachetul «Fit for 55», propus de Comisia Europeana in luna iulie a acestui an, este foarte ambitios, considera autoritatile noastre. Tintele nu sunt finale, urmand negocieri in Consiliul European intre cele 27 de state membre si Parlamentul European. Romania isi va stabili propriul mandat pentru intrarea in aceste negocieri, pentru ca in “Fit fo 55” este vorba de intreaga economie – sectorul energetic, transporturi, sectorul industrial, agricultura, digitalizarea, cercetarea.

Autoritatile noastre trebuie sa fie foarte atente ce negociaza cu Bruxelles in ceea ce priveste „Fit for 55”, pentru ca intreaga economie va fi impactata, iar viteza cu care trebuie sa reactioneze fiecare domeniu trebuie sa fie fantastica.

Comisia Europeana a adoptat in iulie Fit for 55”, pachetul de propuneri care sa pregateasca politicile UE in domeniul climei, al energiei, al exploatarii terenurilor, al transporturilor si al impozitarii, astfel incat, pana in 2030, emisiile nete de gaze cu efect de sera ale Uniunii sa scada cu cel putin 55%, comparativ cu nivelurile din 1990. Realizarea acestor reduceri ale emisiilor in urmatorul deceniu este esentiala pentru ca Europa sa devina primul continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050 si pentru a transpune in realitate angajamentele Pactului verde european.

Propunerile Comisiei Europene, prezentate in vara acestui an, prevad: aplicarea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii in noi sectoare si inasprirea sistemului existent al UE de comercializare a certificatelor de emisii; utilizarea sporita a surselor regenerabile de energie;

asigurarea unei mai mari eficiente energetice; implementarea mai rapida a modurilor de transport cu emisii scazute si a infrastructurii si a combustibililor de care depind aceste moduri de transport; alinierea politicilor fiscale la obiectivele Pactului verde european; masuri menite sa impiedice relocarea emisiilor de dioxid de carbon si instrumente pentru conservarea si consolidarea absorbantilor nostri naturali de carbon.

Vicepresedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Acesta este un deceniu hotarator in lupta impotriva crizei climatice si a biodiversitatii (…) Pentru a avea parte de un viitor verde si sanatos pentru toti, fiecare sector si fiecare stat membru va trebui sa faca eforturi considerabile. Impreuna, propunerile noastre vor face posibile schimbarile necesare, vor permite tuturor cetatenilor sa se bucure de beneficiile actiunilor climatice cat mai curand posibil si vor oferi sprijin gospodariilor cele mai vulnerabile. Tranzitia Europei va fi echitabila, verde si competitiva.”

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Atingerea obiectivelor Pactului verde nu va fi posibila fara restructurarea sistemului nostru energetic, caci acesta este responsabil pentru majoritatea emisiilor pe care le generam. Pentru a atinge neutralitatea climatica pana in 2050, trebuie sa transformam evolutia catre sursele regenerabile de energie intr-o adevarata revolutie si sa ne asiguram ca nu irosim energie in acest proces. Propunerile prezentate stabilesc obiective mai ambitioase, elimina barierele si prevad noi stimulente care sa ne permita sa avansam si mai rapid catre un sistem energetic cu emisii nete egale cu zero.”

In cadrul evenimentului se vor discuta urmatoarele subiecte:

 • Pachetul legislativ „PREGATITI PENTRU 55”

Propuneri legislative si initiative de politica

 • o revizuire a sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), inclusiv extinderea acestuia la transportul maritim, revizuirea normelor privind emisiile generate de aviatie si instituirea unui sistem separat de comercializare a certificatelor de emisii pentru transportul rutier si cladiri;
 • o revizuire a Regulamentului privind partajarea eforturilor in ceea ce priveste obiectivele de reducere ale statelor membre in sectoarele din afara EU ETS;
 • o revizuire a Regulamentului cu privire la includerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a absorbtiilor rezultate din activitati legate de exploatarea terenurilor, schimbarea destinatiei terenurilor si silvicultura (LULUCF);
 • o revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile;
 • o reformare a Directivei privind eficienta energetica;
 • o revizuire a Directivei privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi;
 • o modificare a Regulamentului de stabilire a standardelor privind emisiile de CO2 pentru autoturisme si camionete;
 • o revizuire a Directivei privind impozitarea energiei;
 • un mecanism de ajustare la frontiera in functie de carbon;
 • initiativa ReFuelEU in domeniul aviatiei pentru combustibili de aviatie derivati din surse regenerabile;
 • initiativa FuelEU in domeniul maritim pentru un spatiu maritim european verde;
 • un fond social pentru clima;
 • Strategia UE pentru paduri.

 • Ce pasi trebuie sa faca Romania pentru Planul UE pentru o tranzitie verde?
 • Romania – pregatita sa urmeze ”Fit for 55”?
 • Cum influenteaza ”Fit for 55” economia Romaniei?
 • Cum folosim resursele pentru ”Fit for 55”?
 • Cum crestem locurile de munca in viitor, avand in vedere ”Fit for 55”?

Speakerii evenimentului sunt: Dan Dragos DRAGAN - Secretar de Stat la Ministerul Energiei, Cristian BUSOI - Presedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare si Energie din Parlamentul European, Iuliu WINKLER - Europarlamentar (UDMR, PPE), prim-vicepresedinte al SME Europe, Daniel BUDA - Eurodeputat PNL, Bende SÁNDOR - Presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Cristina PRUNA - Vicepresedintele Camerei Deputatilor si Vicepresedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, László BORBÉLY - Consilier de Stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din Guvernul Romaniei, István-Loránt ANTAL - Presedintele Comisiei pentru energie, infrastructura energetica, resurse minerale din Senat, Oana-Marciana ÖZMEN - Secretar al Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Silvia-Monica DINICA - Presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, Stefan-Radu OPREA - Membru al Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, Pavel POPESCU - Vicelider al Grupului parlamentar al Partidului National Liberal, Camera Deputatilor, Ioan MANG - Vicepresedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Marius-Constantin BUDAI - Membru in Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Mircea FECHET - Vicepresedintele Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Catalin NITA - Director Executiv al Federatiei Patronale Petrol si Gaze (FPPG), Radu DUDAU - Co-Fondator si Director General al Energy Policy Group, Dumitru CHISALITA - Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.

Evenimentul va fi moderat de: Ancuta STANCIU si Adina ARDELEANU, Membri Fondatori Financial Intelligence.

Participantii inscrisi la evenimentul "FIT FOR 55 - Romania si Planul UE pentru o tranzitie verde” vor putea transmite intrebari speakerilor in timpul evenimentului, in comentarii la video, prin intermediul paginii de Facebook Financial Intelligence.

Le multumim partenerilor pentru ca au facut posibila desfasurarea evenimentului!

Parteneri institutionali: Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG), ICSS, Camera de Comert Romano-Britanica (BRCC), Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Parteneri media: Agerpres, Romania Durabila, Economistul, Club Economic, The Diplomat Bucharest, FinZoom.ro, Revista Cariere, New Money, InvesTenergy, Focus Energetic, Money.ro, Stiripesurse.ro, Bugetul.ro, EM360, BiziLive TV.

Productie video: Boof Media.

Mai multe detalii despre eveniment puteti gasi aici.

***

DESPRE FINANCIAL INTELLIGENCE

La 3 ani de la lansare, platforma de stiri economice si analize financiare Financialintelligence.ro a inregistrat un trafic de 9,5 milioane de afisari si 4 milioane de utilizatori unici. www.financialintelligence.ro a inregistrat in ultimul an, in medie, 325.000 afisari/luna si 140.000 de utilizatori unici/luna, potrivit Google Analytics. 51,5% din publicul Financial Intelligence este format din femei, iar 48,5% sunt barbati. 54% dintre cititori au intre 25 si 44 de ani, iar inca 18% dintre acestia sunt persoane cu varste cuprinse intre 45-54 de ani. Evenimentele FINANCIAL INTELLIGENCE sunt locul de intalnire pentru investitori din Romania si nu numai. Acestea au atras, pana acum, in jur de 270.000 de participanti – audienta, atat in mediul offline cat si online, reprezentarea fiind la nivel de ministri, oficiali de stat, politicieni, investitori, oameni de business si top management de companii. Financial Intelligence a fost pionier, precum si inovator in domeniul evenimentelor digitale si hibrid. Ne-am adaptat rapid modelul de business pentru a ajuta in aceste momente dificile generate de pandemie. Lansata in septembrie 2018, platforma de stiri economice si analize financiare Financialintelligence.ro s-a remarcat de la bun inceput in peisajul media economic, dar si pe piata evenimentelor de business, in sectoare de interes strategic, precum energia, piata de capital, banking sau cibersecurity.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani