Grid star
eveniment

MAJORAREA INDEMNIZATIILOR AFLATE IN PLATA – Parlamentul decide daca acorda marirea de 25%: "Doar o parte din ceea ce ar fi necesar pentru restabilirea echitatii in ceea ce priveste drepturile banesti cuvenite” (Document)

Indemnizatiile lunare ale romanilor care au participat la Revolutia din decembrie ‘89 ar putea fi marite cu 25%, se arata in propunerea legislativa aflata in Senat.

Potrivit expunerii de motive, legea recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989,.341/2004, prevede "acordarea unei indemnizatii lunare, adaugata la pensia pentru limita de varsta, echivalenta cu un coeficient de 0,6, calculata pe baza coeficientilor de multiplicare aplicati asupra castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata".

Cuantumul indemnizatiei a ramas insa neschimbat din anul 2011. Initiatorii arata ca aceasta situatie a generat o serie de nemultumiri din partea persoanelor beneficiare, exprimate prin numeroase apeluri si demersuri juridice. Ultima actualizare a acestor indemnizatii a avut loc in 2011, cand s-au majorat cu 15% fata de cuantumul avut in 2010.

Mai multi bani

"Trebuie mentionat ca in 2010 indemnizatiile au fost diminuate de Guvernul Boc cu 15%, in 2011 majorarea de 15% aducandu-le la nivelul din 2009, respectiv raportate la castigul salarial mediu brut din acel an, adica 1,693 de lei. In 2023, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este stabilit prin Legea 369/2022, fiind de 6.789 lei. Propunerea legislativa are ca obiectiv majorarea cu 25% a indemnizatiilor aflate in plata, acordate in baza Legii 341/2004, aceasta majorare fiind doar o parte din ceea ce ar fi necesar pentru restabilirea echitatii in ceea ce priveste drepturile banesti cuvenite”, se mai arata in nota de fundamentare.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani