Grid star
eveniment

CIUCA NU DEMISIONEAZA – Seful Executivului s-a razgandit si ramane in functie. Iata ce s-a intamplat

Rotativa guvernamentala se amana. Premierul Nicolae Ciuca a anuntat vineri, 26 mai 2023, ca nu isi depunde mandatul, asa cum hotarase in urma cu cateva zile, motivand ca trebuie sa rezolve greva generala din educatie.

In urma cu cateva zile, seful Executivului anunta ca va demisiona vineri, iar conform calendarului rotativei guvernamentale stabilit de Coalitie, liderul PSD, Marcel Ciolacu ii va lua locul. Insa lucrurile au luat o alta turnura din cauza grevei din educatie. Si presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu crede ca se va face rotatia in timpul unor negocieri:

"Este totusi destul de complicat. Si una, si alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rand”.

In 20 mai, Marcel Ciolacu anunta ca negocierile privind formarea noului cabinet trebuie suspendate pana la terminarea grevei din educatie. Liderul PSD arata ca agenda romanilor nu mai coincide cu agenda politica (click aici pentru a citi).

Iata anuntul facut de premier:

"Am decis sa continuam dialogul cu sindicatele din invatamant ca sa gasim solutii pentru problemele indreptatite ale cadrelor didactice. Aceste solutii nu se pot rezolva printr-o singura decizie. Am convenit ca pana la solutionarea acestor probleme sa nu imi depun mandatul si sa-mi asum responsabilitatea functiei de premier.

Dragi romani, am preluat mandatul de prim-ministru intr-o perioada grea, marcata de crize sanitare si economice.

Am trecut impreuna peste pandemie, peste efectele razboiului de la granite, peste criza preturilor la energie si gaze, carburanti. Pentru toate, am gasit solutiile potrivite la timp si resursele necesare pentru a le indeplini. Guvernul pe care il conduc si-a asumat responsabilitatea de a fi alaturi de toti cetatenii acestei tari si de a lua masurile de sustinere a economiei. Impreuna, am reusit sa ne ferim de recesiune si sa putem intensifica ritmul necesar pentru a ne dezvolta.

Coalitia de guvernare PNL-PSD-UDMR a oferit stabilitatea necesara pentru a atrage investitii straine si fonduri europene fara precedent, de peste 22 de miliarde de euro, anul trecut. Putem continua sa crestem resursele necesare pentru a ne ridica nivelul de trai, cu responsabilitate si asumarea celor mai potrivite decizii.

Cauta solutii

Astazi, la un an si jumatate de la preluarea mandatului, trebuie sa gasim solutii la asteptarile societatii, recunoscand prioritatile. Intelegem nevoia de a oferi profesorilor si educatorilor, tuturor celor din invatamant, recunoasterea importantei lor in dezvoltarea acestei tari si pentru viitorul nostru, al copiilor nostri. Asa cum am reusit sa gasim impreuna solutii pentru problemele cu care ne-am confruntat pana acum, sunt sigur ca vom finaliza cu bine dialogul inceput cu sindicatele din educatie. Am decis, dupa discutia purtata azi dimineata cu cei doi colegi din conducerea coalitiei, Marcel Ciolacu si Kelemen Hunor, sa imi asum in continuare mandatul de Prim-ministru al Romaniei. Ca militar, am fost educat sa pun mai presus de orice interesul tarii si al romanilor. Voi face asta si ca om politic si ca sef al Guvernului”.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani