Grid star
eveniment

TAXA DE SOLIDARITATE PENTRU COMPANIILE DIN ENERGIE – Banii vor fi folositi pentru compensarea facturilor. Ordonanta urmeaza sa fie aprobata de Guvern

Fostul premier Mihai Tudose, europarlamentar PSD, a anuntat marti, 30 august 2022, introducerea unei taxe de solidaritate pentru companiile din domeniul energetic. Este vorba despre o taxa pe profit, iar banii vor fi folositi pentru compensarea facturilor.

Mihai Tudose a precizat ca masura va fi introdusa intr-o ordonanta care urmeaza sa fie aprobata de Guvern in scurt timp. Fostul premier a declarat ca apare notiunea de pret de referinta care are ca baza pretul de achizitie, recunoasterea unor investitii si o cota de profit:

"Ceea ce depaseste acest pret de referinta la vanzare va intra intr-un fond de solidaritate, la ministerul de Finante, de unde se va plati compensarea acordata consumatorului final, adica persoane fizice, persoane juridice”.

Mihai Tudose a mai precizat ca tot ceea ce inseamna parte sociala, spitale de stat sau private, camine de batrani, tot ce inseamna zona sociala va avea pret acoperit in totalitate.

Amenzi pentru nerespectarea termenelor

Tudose a mai anuntat si o implicarea mult mai activa a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Potrivit acestuia, vor fi prevazute amenzi pentru nerespectarea unor termene.
"Astazi cand stam de vorba, tot ce inseamna lant intre producator si consumatorul final are intarziere de doua, trei, patru, cinci luni la livrat documente pentru decontare. Pe noua Ordonanta vor fi niste termene foarte bine prevazute. Cine nu se conformeaza va plati amenda”.

Iata declaratiile facute de Mihai Tudose:

"Pe pachetul de energie am sa spun principiile la care am convenit si care inteleg ca vor fi prinse in ordonanta ce va trece in prima sedinta de guvern, pentru ca, asa cum am promis, pana pe 1 septembrie noi am spus ca vom avea o ordonanta noua in ceea ce priveste reglementarea pietei de energie. Elementele de noutate sunt urmatoarele. Apare notiunea de pret de referinta, calculat functie de, e o formula complicata care are ca baz pretul de achizitie, recunoasterea unor investitii si o cota de profit. Ceea ce depaseste acest pret de referinta la vanzare va intra intr-un fond de solidaritate, la Ministerul de Finante, de unde se va plati compensarea acordata consumatorului final, adica persoane fizice, persoane juridice. Uun element de noutate - apare si contigentare la anumite cantitati. De asemenea, tot ceea ce inseamna parte sociala, spitale de stat sau private, camine de batrani, tot ce inseamna zona sociala va avea pret acoperit in totalitate.
Un alt element de noutate o reprezinta implicarea mult mai activa a ANRE. Vor fi prevazute taxe, de fapt amenzi, pentru nerespectarea unor termene. Astazi cand stam de vorba tot ce inseamna lant intre producator si consumatorul final are intarziere de doua, trei, patru, cinci luni la livrat documente pentru decontare. Pe noua Ordonanta vor fi niste termene foarte bine prevazute. Cine nu se conformeaza va plati amenda”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani