Grid star
business capital

TEAPA ANL – Scrisoare catre presedintele Klaus Iohannis: „Ministrul Dezvoltarii a crescut cu peste 50% chiriile si preturile locuintelor ANL... Majorarea nepermis de mare compromite insasi ideea de locuinte sociale pentru tineri... Toti analistii avertize

Daca tot da impresia presedintele Klaus Iohannis (foto) ca el conduce de facto Guvernul, atunci ar face bine sa ia masuri pentru ca Executivul sa nu-si bata joc de tinerii cu venituri reduse, care nu isi permit cumpararea unor locuinte la preturi prea mari.

Este principala idee ce se desprinde din scrisoarea deschisa trimisa lui Iohannis miercuri, 12 august 2020, de catre Marian Oprisan, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR).

Revolta lui Oprisan vine dupa ce, la 29 iulie 2020, ministrul Dezvoltarii, Ion Stefan, a semnat un ordin prin care atat chiriile, cat si preturile de vanzare ale locuintelor ANL au fost crescute cu peste 50% – ceea ce reprezinta o povara exagerata pusa pe tineri. Situatia este cu atat mai grava, daca luam in calcul iminenta crizei economice, subliniaza presedintele Consiliului Judetean Vrancea.

Mentionam ca Agentia Nationala pentru Locuinte functioneaza sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii.

Solutia propusa de catre Marian Oprisan consta in inghetarea preturilor si a chiriilor la nivelul anului trecut cel putin pana in 2022.

Redam mesajul complet adresat de Marian Oprisan lui Klaus Iohannis:

Excelenta Voastra, domnule Presedinte Klaus Werner Iohannis,

Va scriu aceste randuri pentru a va atrage atentia in legatura cu Ordinul nr. 3519/29 iulie 2020 semnat de ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, prin care valoarea chiriilor si a pretului de vanzare a locuintelor ANL a fost majorat cu peste 50%.

Prin acest ordin, valoarea de inlocuire pe metru patrat a locuintelor ANL a fost stabilita, pentru 2020, la 2.996,00 lei/mp, fata 1.916,42 lei/mp, cat era in 2019.

Aceasta majorare nepermis de mare a valorii de inlocuire compromite insasi ideea de locuinte sociale pentru tineri, deoarece metrul patrat cu care doreste ANL sa vanda o locuinte devine egal cu metrul patrat cu care vand locuintele dezvoltatorii imobiliari.

Pe de alta parte, aceasta majorare nepermis de mare a metrului pastrat la locuintele ANL are loc intr-o perioada in care toti analistii avertizeaza despre iminenta producerii unei crize economice, iar datele statistice din ultima perioada arata ca numarul somerilor este pe zi ce trece mai mare!

In mod normal, daca s-ar fi preocupat sa sustina tinerii care au nevoie de o locuinta pentru a-si incepe viata, Guvernul Romaniei ar fi trebui sa inghete aceste valori ale locuintelor ANL, insa cei de la Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei nu par preocupati de sustinerea acestor categorii sociale, ci doar de posibile incasari suplimentare la bugetul de stat.

Excelenta Voastra, domnule Presedinte Klaus Werner Iohannis,

Va solicit sa va implicati activ si direct in solutionarea acestei situatii prin care Guvernul Romaniei saboteaza cu buna stiinta tinerii si familiile tinere din tara, prin majorarea cu 50% a valorii pretului de vanzare a locuintelor ANL.

Aceasta majorare nu poate fi suportata de catre cei care locuiesc in ANL-uri, mai ales in aceasta perioada dificila, in care criza economica si somajul reprezinta amenintari imediate.

Inghetarea preturilor la nivelul anului 2019, cel putin pana in 2022, reprezinta o gura de oxigen normala pentru aceste categorii sociale si Guvernul Romaniei are obligatia sa o ofere.

In speranta ca veti lua act fata de aceasta nedreptate comisa de catre ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, va asigur de toate bunele intentii ale administratiei publice judetene din Romania!

Marian Oprisan,

Presedintele UNCJR”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani