Grid star
interviuri

TEODOROVICI PUNE CRUCE TAIERII PENSIILOR SPECIALE – Fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici arunca bomba: "Orice trecere peste 50% se va considera confiscare de venituri si va cadea la Curtea Constitutionala"

Camera Deputatilor a votat miercuri, 17 iunie 2020, proiectul de lege privind impozitarea pensiilor de serviciu, hotarand impozitarea cu 85% a pensiilor ce depasesc 7.000 lei si cu 10% a celor intre 2.000 si 7.000 lei. Astfel cum veti afla chiar de la initiatorul Legii, fostul ministru al Finantelor, senatorul Eugen Teodorovici, proiectul de lege votat astazi de deputati are toate motivele sa pice la Curtea Constitutionala a Romaniei. Iar asta pentru ca forma finala a proiectului initat de Teodorovici reprezinta o "confiscare de venituri". Si este total diferita de foma lui Teodorovici.


Intr-un exploziv interviu acordat in exclusivitate Lumea Banilor, care va fi prezentat in editia de joi, 18 iunie 2020, fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici (foto) desfiinteaza Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal in ceea ce priveste pensiile de serviciu (cunoscute si ca pensii speciale) si acuza toti parlamentarii care au votat proiectul in aceasta forma ca si-au batut joc de pensionarii romani.

Astfel cum preconizeaza fostul ministru al Finantelor, Legea in forma adoptata de Camera Deputatilor va pica testul constitutionalitatii la Curtea Constitutionala din urmatoarele motive:

-orice impozitare care depaseste 50% se va considera confiscare de venituri;

-are aplicabilitate doar pe pensiile "speciale", lucru care este neconstitional.

Multi ar spune: ce l-a apucat pe Teodorovici sa isi desfiinteze proiectul? Simplu: proiectul votat astazi in Camera Deputatilor, al carui initiator este senatorul Eugen Teodorovici, nu are nicio legatura cu proiectul propus de acesta.

Concret, proiectul lui Teodorovici prevedea taxarea unor varfuri din zona de pensii, in sensul ca celor care depaseau 7.000 lei li se aplica o taxa de 30%, iar pensiilor peste 10.000 de lei li se aplica un procent de 50%. In aceasta formula gandita de Teodorovici, la bugetul de stat s-ar fi intors anual circa un miliard de lei.

Forma astfel propusa de fostul ministru al Finantelor a fost votata la Senat, iar mai apoi, la Camera Deputatilor a fost modificata prin amendamente, fiind in final adoptata sub forma impozitarii, atentie, impozitarii nu taxarii, cu 85% a pensiilor ce depasesc 7.000 lei si cu 10% a celor intre 2.000 si 7.000 lei.

Fata de aceasta situatie, Eugen Teodorovici are convingerea ca proiectul votat de Camera Deputatilor va pica la Curtea Constitutionala, iar a treia oara cand se va discuta acest proiect, parlamentarii nu vor mai avea incotro si vor vota un proiect care sa contina prevederile prevazute in legea propusa de fostul ministru al Finantelor.

Redam in continuare un scurt fragment din interviul realizat cu Eugen Teodorovici:

Cum vedeti votul de astazi din Camera Deputatiilor privind impozitarea pensiilor speciale? Credeti ca acest proiect de lege se va aplica?

Vor impozita cu 85% pensiile, spun ei, speciale. Este o palma data peste obrazul pensionarilor din Romania. De ce spun asta? Am spus-o public de foarte multe ori, le-am spus-o si colegilor mei din partid: orice trecere peste 50% se va considera confiscare de venituri si va cadea la Curtea Constitutionala. S-a dovedit asta in primavara, o sa fie si acest lucru facut in acelasi mod pentru ca, pe de-o parte trebuie sa impozitezi toate veniturile, nu te poti referi doar la pensii. Adica dividende, chirii si asa mai departe, tot ce este venit trebuie sa il impozitezi in acelasi fel.

In al doilea rand, nu te poti referi la pensiile speciale pentru ca iar este un motiv pentru Curtea Constitutionala sa declare legea neconstitutionala.

Iar in al treilea rand, este acest plafon foarte sus, peste 50%, care se considera confiscare de venituri si pentru aceasta Curtea Constitutionala are trei motive pentru care sa sa respinga legea ca fiind neconstitutionala.

Deci, practic, este o bataie de joc la adresa pensionarilor din partea tuturor celor care au votat astazi in Camera Deputatilor.

Difera proiectul care s-a votat de proiectul pe care dvs l-ati initiat legat de pensii?

Proiectul meu spune foarte clar, si are si avizul Ministerului Justitiei, ceea ce este foarte important. Eu mergeam pe o chestiune de taxare, deci practic nu este impozitare, este taxare a unor varfuri din zona de pensii. Tot ceea ce depasea 7.000 lei i se aplica o taxa de 30%, iar ceea ce depasea 10.000 de lei i se aplica un procent de 50%.

Este un proiect care are votul Senatului, are avizele prealabile, inclusiv ale Ministerului Justitiei, cu alte cuvinte, legea este constitutionala. Numai ca, probabil din lupta de a castiga voturi sau din dorinta de a nu aplica legea pentru cei care sunt cu pensii speciale se merge cu un astfel de joc marsav, stiindu-se ca va pica la Curtea Constitutionala.

Cei care au votat astazi ori nu stiu, ori joaca un joc dublu.

In forma propusa de mine, proiectul aducea cateva milioane de lei la bugetul de stat, an de an. Eu facusem impactul pe anul trecut si rezultau 500 milioane lei, pe mai putin de jumatate de an.

Curtea va respinge acest proiect votat astazi si, intr-un final, lumea va intelege ca nu poate sa faca pentru a treia oara aceeasi magarie si va ajunge la solutia de a vota proiectul meu, astfel cum l-am propus. Este singura solutie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani