Grid star
business capital

TERMEN MAI MARE PENTRU POLITELE RCA – Autoritatea de Supraveghere Financiara vrea schimbari. Iata ce prevede proiectul (Document)

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) vrea schimbari cu privirile la asigurarile obligatorii (RCA). Astfel, se propune prelungirea termenului in care contractul RCA intra in vigoare, de la 30 la 60 de zile.

In prezent, asiguratorii pot incheia contracte RCA a caror valabilitate incepe la cel mult 30 de zile dupa data emiterii acestora. Prin propunerea de modificare se are in vedere prelungirea cu 30 de zile, astfel incat termenul maxim pentru intrarea in vigoare a contractelor RCA sa fie majorata pana la 60 de zile de la incheierea contractului.

"Aceasta masura va permite in primul rand asiguratilor posibilitatea incheierii din timp a contractelor RCA, dar si asiguratorilor sa incheie contracte intr-un termen suficient de lung astfel incat sa poata fi absorbita la nivel de piata o eventuala cerere ridicata de incheiere a contractelor RCA”, arata ASF.

Banii platiti

Asiguratorii platesc in baza politelor RCA despagubiri de peste 2.000 euro in cazul unui accident rutier. Cu circa 400.000 de accidente anual, Romania conduce in topul tarilor europene la acest capitol.

Potrivit Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), tara noastra se situeaza, de asemenea, si in topul despagubirilor platite in cazul fiecarui accident in baza politelor RCA (dauna medie RCA). Concret, pentru fiecare accident, asiguratorii din Romania platesc in baza politelor RCA despagubiri de peste 2.160 EUR, mai mult decat in alte tari din Europa Centrala si de Est.

Pentru comparatie:

-in Polonia, dauna medie RCA este de 1.690 EUR;

-in Ungaria 1.920 EUR;

-in Croatia 2.010 EUR.

Acest lucru inseamna ca, pentru fiecare accident, in Romania se platesc despagubiri cu pana la 28% mai mari decat in Polonia, cu 12% mai mari ca in Ungaria si cu 7% mai mari decat in Croatia.

*Cititi aici proiectul RCA

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani