Grid star
criptomonede

TOP 10 JUCATORI CARE AU REVOLUTIONAT UNIVERSUL CRIPTO IN 2021 – Care sunt inovatiile care promit o "explozie” a industriei cripto in 2022

Elon Musk, CEO Tesla este, probabil, cel mai cunoscut "influencer” din lumea cripto la nivel global, insa in spatele spectacolului volatil al criptomonedelor sunt o serie de inovatori care au schimbat radical regulile jocului in industrie. Platforma CriptoPotato face o recapitulare a celor mai indraznete inovatii si decizii politice pro-cripto ale anului 2021 și un top al celor mai puternici "game changers” din industrie.

2021 a fost un an plin de evenimente pentru industria criptomonedelor, care a coincis cu o crestere extrem de rapida a capitalizarii de piata a acestora, de la sub un trilion de dolari la inceputul anului 2021 la un varf de 3 trilioane de dolari in decursul anului si peste 2,2 trilioane de dolari la inceputul lui 2022.

Cresterea capitalizarii de piata a criptomonedelor s-a datorat intr-o mare masura si unui aflux de investitori institutionali care adopta cripto-active, in special Bitcoin, ca protectie impotriva inflatiei.

Tokenurile nefungibile (NFT) au devenit un trend in crestere pentru celebritati si investitori de retail, cu miliarde de dolari tranzactionati in schimbul diferitelor obiecte de colectie digitale.

In timp ce cresterea industriei a fost sustinuta de diferiti jucatori, inclusiv de investitori retail si institutionali, precum si de dezvoltatori de blockchain, anumite persoane au jucat mai mult un rol important in stimularea adoptarii pe scara larga a criptomonedelor in 2021.

CriptoPotato a facut un top al celor mai interesanti jucatori care au determinat o schimbare de paradigma in universul cripto in 2021.

1. Samuel Bankman-Fried (SBF) - Fondator si CEO, FTX Exchange

Sam Bankman-Fried a adus contributii uriase universului cripto. El este unul dintre pionierii fuziunii dintre industria cripto si ce a sportului din Statele Unite ale Americii (SUA).

Platforma sa de exchange cripto, FTX, a incheiat un parteneriat pe termen lung cu echipa profesionista americana de baschet Miami Heat, care a convins clubul sa-si redenumeasca stadionul in FTX Arena si sa ruleze diferite reclame legate de criptomonede pe ecranele de pe stadion, in timpul jocurilor.

FTX a devenit, de asemenea, platforma oficiala de exchange cripto al Major League Baseball (MLB), dand industriei un alt impuls major catre adoptarea la nivel mainstream.

Potrivit unui clasament Forbes, Bankman-Fried a devenit, la 29 de ani, cel mai bogat tanar miliardar din lume, cu o avere neta de 22,5 miliarde de dolari. Performanta sa a venit dupa ce FTX a strans 450 de milioane de dolari, facand ca evaluarea companiei sa ajunga la aproximativ 25 de miliarde de dolari.

2. Michael Saylor - CEO al MicroStrategy

Michael Saylor a fost unul dintre jucatorii cheie din industria cripto in 2021. Dupa ce a decis ca MicroStrategy sa cumpere bitcoin pentru prima data in august 2020, miliardarul a devenit unul dintre pionierii adoptarii institutionale a criptoactivului.

Saylor a promovat Bitcoin pe tot parcursul anului pe contul sau personal de Twitter si chiar si-a afisat detinerile cripto, dezvaluind ca detine personal 17.732 BTC in valoare de peste 832 de milioane de dolari la momentul scrierii acestui articol.

In afara de depozitul personal al lui Saylor, MicroStrategy nu a ratat niciodata o oportunitate de a cumpara Bitcoin de la prima achizitie. In prezent, platforma de analiza de afaceri detine 124.392 BTC in valoare de 5,8 miliarde de dolari, ceea ce o face principala companie publica cu cel mai mare portofoliu Bitcoin.

3. Bored Ape Yacht Club (BAYC) Dezvoltatori pseudonimi

Pe langa interesul masiv pentru activele fungibile, cum ar fi Bitcoin, Ethereum, Dogecoin si Shiba Inu, industria a cunoscut si o crestere masiva a popularitatii token-urilor nefungibile (NFT) in 2021.

In timp ce criticii inca credeau ca NFT-urile sunt o gluma, dezvoltatorii pseudonimi ai BAYC au aratat lumii ca clasa de active valoreaza mai mult decat o avere. Exista 10.000 de colectii BAYC NFT, iar cea mai mica suma pe care o poate obtine un comerciant pentru unul dintre obiectele de colectie este de 52 ETH (194.000 dolari).

Pana in prezent, Bored Ape #2087 ramane cel mai scump NFT BAYC care a fost vandut vreodata, care a costat 769 ETH (2,9 milioane de dolari), iar conform NFTs Street, articolul a fost vandut de doua ori in ultimele cinci luni.

4. Trung Nguyen - CEO al Sky Mavis si dezvoltator Axie Infinity

2021 a fost intr-adevar un an grozav pentru jocurile de tip play-to-earn (P2E), datorita succesului masiv inregistrat de popularul proiect de jocuri creat pe blockchain-ul Axie Infinity.

In ciuda faptului ca nu a fost un fan al blockchain-ului in 2017, Trung Nguyen a continuat sa dezvolte unul dintre cele mai revolutionare jocuri P2E care a castigat tractiune in 2021. Popularitatea jocului a facut ca valoarea tokenului sau nativ AXS sa creasca de la 0,4 USD la 95,7 USD in ultimele douasprezece luni.

Sky Mavis, condus de Nguyen, a atras, de asemenea, investitii de la investitori de seama in acest an, inclusiv runda de finantare in Seria B de 150 de milioane de dolari condusa de firma americana de capital de risc Andreessen Horowitz (a16z).

5. Anatoly Yakovenko - Fondatorul Solana

Solana este, fara indoiala, unul dintre cele mai de succes proiecte blockchain din 2021 si totul s-a intamplat datorita angajamentului echipei conduse de Anatoly Yakovenko.

Solana a devenit platforma de baza pentru dezvoltatorii de aplicatii descentralizate (dApp) in urma congestiei masive a retelei Ethereum. Adoptarea pe scara larga a Solana a contribuit la o crestere a tokenului sau nativ SOL, iar o investitie de 1000 dolari in token in ianuarie 2021 a atins o valoare de 138.000 dolari in septembrie 2021.

Potrivit DeFi Llama, valoarea totala blocata (TVL) pe Solana este in prezent de 11,41 miliarde de dolari. Dar Yakovenko crede ca acesta este doar inceputul. Intr-un interviu exclusiv acordat recent CryptoPotato, fondatorul Solana a remarcat ca reteaua va experimenta o crestere extraordinara in toate ramificatiile, inclusiv scalabilitatea, in urmatorii cinci ani.

6. Senatorul Cynthia Lummis - Membru al Senatului SUA

Chiar si unii politicienii au fost optimisti in ceea ce priveste industria cripto in 2021. Pe tot parcursul anului 2021, senatorul Cynthia Lummis nu a incetat sa pledeze pentru adoptarea Bitcoin in masa cu fiecare oportunitate pe care a avut-o.

Senatorul republican a fost un sustinator al Bitcoin pe termen lung chiar inainte de alegerea ei in Senat in noiembrie 2021. Potrivit unui raport din octombrie, Lummis si-a marit portofoliul de bitcoin cu o suma evaluata intre 50.000 si 100.000 dolari. Senatorul si-a exprimat intotdeauna sprijinul pentru activele cripto in timp ce se pregatea sa contracareze remarcile negative facute de politicienii din SUA.

In decembrie 2021, Lummis a raspuns comentariilor facute de fostul secretar de stat Hillary Clinton, cerand autoritatilor financiare americane sa adopte tehnologia in loc sa lupte impotriva ei.

Sofia, Bulgaria - April 24, 2014: Studio shot of bitcoin in a row on black background . Bitcoin - bit coin BTC the new virtual money

7. Bobby Ong Co-fondator si COO al Coingecko

Bobby Ong a fost unul dintre cei mai influenti oameni din spatiul cripto in 2021. Ong a co-fondat populara platforma de agregare a datelor cripto, Coingecko in 2014, iar site-ul a cunoscut un succes major de atunci.

Dupa ce a inceput ca o afacere formata din doi oameni, formata din Ong si cofondatorul TM Lee, Coingecko a crescut la o echipa de 16 angajati cu norma intreaga in 2020, iar numarul a crescut cu 54% in 2021.

Coingecko este in prezent una dintre cele mai fiabile platforme de agregare de criptomonede pentru comercianti, urmarind peste 12.000 de active si peste 530 de platforme de schimb cripto.

Vorbind cu CryptoPotato intr-un interviu exclusiv, Ong a remarcat ca obiectivul companiei este de a stimula adoptarea in masa a criptomonedelor.

8. Changpeng Zhao (CZ) - Fondator si CEO al Binance

Changpeng Zhao nu are nevoie de prezentare, iar rolul sau in industria criptomonedei este destul de evident pentru milioane de utilizatori ai platformei de exchange cripto. El a jucat un rol esential in diferite aspecte ale pietei, de la furnizarea de finantare pentru noi startup-uri pana la a oferi utilizatorilor o platforma de incredere pentru tranzactionarea a peste 700 de active cripto.

Chase Guo, director de investitii Binance, a mentionat intr-un interviu din decembrie 2021 ca unitatea de capital de risc a bursei Binance Labs a incubat peste 100 de proiecte de criptomonede in peste 25 de tari incepand din 2018.

Binance a obtinut puncte importante la inceputul lunii ianuarie 2022, cand a achizitionat un pachet de 18% din bursa privata de valori mobiliare HGX, primind si aprobarea din partea autoritatilor de reglementare din Canada si Bahrain.

9. Francis Suarez Primarul din Miami

Francis Suarez, primarul din Miami , a fost unul dintre principalii jucatori politici care promoveaza adoptarea pe scara larga a Bitcoin. Suarez a transformat Miami intr-un oras prietenos cu criptomoneda si a stabilit mai multe initiative in incercarea de a convinge mai multi oameni sa adopte Bitcoin, cea mai puternica criptomoneda din lume.

Dupa ce a convertit un procent din rezervele de trezorerie ale Miami in Bitcoin in februarie 2021, Suarez a devenit primul politician american care a fost platit in BTC. Primarul a dezvaluit, de asemenea, in decembrie 2021, ca unor rezidenti din Miami li se vor oferi bitcoini gratuit, pentru a incuraja cetatenii americani sa aiba mai multa expunere la clasa de active.

Miami Mayor Francis Suarez arrives for a news conference at Miami City Hall, Tuesday, Oct. 12, 2021, in Miami. Suarez took questions on Miami police Chief Art Acevedo who was suspended with the intention of firing after a tumultuous six-month tenure. (AP Photo/Lynne Sladky)

10. Nayib Bukele - Presedintele El Salvador

Nayib Bukele si-a scris numele in istoria criptomonedelor, cand a facut din El Salvador prima tara care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plata.

Dar miscarea optimista a presedintelui Bukele nu s-a incheiat aici. Tel Salvador a continuat sa cumpere Bitcoin, crescandu-si rezerva de BTC cu cea mai mica ocazie – in special in momentele de "slabiciune” ale criptomonedei.

Pe langa construirea a 20 de "scoli Bitcoin” si a unei instalatii miniere in El Salvador, presedintele a promis ca tara va construi si un oras Bitcoin care va fi finantat de cea mai mare criptomoneda din lume.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani