Grid star
camere de comert

TOPUL NATIONAL AL FIRMELOR 2023 - Crestere cu 31,66% a cifrei de afaceri cumulata a companiilor din Top 10

Topul National al Firmelor 2023, clasament realizat in exclusivitate de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), inregistreaza tendinte pozitive pentru toti indicatorii care au stat la baza realizarii acestuia, precum: numar de companii, cifra de afaceri, profit si numar de salariati.

Astfel, comparativ cu anul anterior, numarul firmelor incluse in primele 10 pozitii a crescut de la 12.740, in 2022, la 13.030, in 2023, reprezentand o apreciere cu 2,28%. Totodata, cifra de afaceri cumulata a companiilor clasate pe primele zece locuri este de 279,3 miliarde de euro, in crestere cu 31,66% fata anul precedent, iar profitul din exploatare al companiilor a insumat 26,97 miliarde euro, insemnand o crestere procentuala de 37,88%.

Companiile romanesti, pe profit

Ponderea profitului din cifra de afaceri a crescut in 2023 fata de 2022, profitul din exploatare reprezentand 9,6% din cifra totala de afaceri, ceea ce indica o crestere a profitabilitatii companiilor romanesti. In ceea ce priveste numarul total de salariati al companiilor clasate pe primele 10 pozitii, acesta a fost de 1.359.833, in crestere cu 3,85% fata de anul anterior, moment in care se inregistra un numar de 1.309.440 angajati.

"In 2023, sarbatorim 30 de ani de cand functioneaza institutia Topului National al Firmelor, care include si Topurile judetene, realizate de Camerele de comert judetene din Romania. In acesti 30 de ani, mediul de afaceri a avut parte de multe provocari, s-a luptat sa supravietuiasca si sa se adapteze. Este foarte important insa ca dupa trei decenii am ramas impreuna si am demonstrat ca business-ul in Romania functioneaza. In fiecare an, observam cresteri, fie ca vorbim de numarul de companii care depun bilantul financiar, fie de cifra de afaceri sau de profit.

Datele pe care le avem indica un lucru imbucurator, si anume o crestere a numarului de companii private cu capital romanesc de la 77 la 119, companii care au peste 100 de milioane de euro cifra de afaceri.

De asemenea, a crescut de la 150 la 223 numarul companiilor romanesti cu o cifra de afaceri intre 50 si 100 de milioane de euro. Sunt convins ca oamenii de afaceri si-ar dori o dublare a indicatorilor financiari de la an la an, dar acest lucru este greu de realizat deoarece apetitul de consum al aparatului de stat este imposibil de satisfacut. Nu vom ajunge niciodata unde ne dorim cu adevarat fara a avea un confort bugetar si fara predictabilitate fiscala”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Cele mai performante companii

Topul National al Firmelor 2023 prezinta cele mai performante companii din sapte domenii de activitate: industrie, servicii, comert, turism, cercetare-dezvoltare si high-tech, agricultura, silvicultura si pescuit, constructii. Cele mai semnificative domenii, ca pondere, dupa numarul de companii incluse in top 10, sunt industria (35,1%) si serviciile (28,4%), urmate de comert (20,7%), agricultura, silvicultura si pescuit (4,9%), constructii (4,6%), cercetare-dezvoltare si high-tech (3,7%), turism (2,3%).

In functie de cifra de afaceri, comertul are o pondere de 44,8% din cifra totala de afaceri a companiilor, urmat de industrie (35,6%) si servicii (11,3%). Cele mai profitabile companii sunt in domeniul industrie, cu un profit de 45,9% din profitul total si o pondere a profitului de 10,10% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.

Gala, in 2 noiembrie

CCIR premiaza cele mai performante companii din Romania, in cadrul Galei „Topul National al Firmelor” (TNF), editia a XXX, eveniment care va avea loc, joi, 2 noiembrie a.c., la Centrul Expozitional Romexpo. La eveniment sunt asteptati sa participe reprezentanti ai celor mai performante companii, personalitati ale autoritatilor publice centrale, precum si presedinti ai Camerelor de Comert Judetene.

Reprezentantii mediului de afaceri care doresc sa participe la Gala Topului National al Firmelor 2023 se pot inscrie online, accesand link-ul:

https://tnf.ro/inregistrare2023/

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani