Grid star
antreprenoriat

Topul salariilor din Romania. Cea mai mare remuneratie a fost inregistrata in IT, 33.000 de lei net pe luna. Aflati cine sunt romanii care incaseaza cei mai putini bani

Salariile maxime in 2023 au fost in domeniile IT, energie si productie, iar cele mai mici au fost in productie, contabilitate, administrativ&operatiuni si vanzari, conform datelor pe care le ofera cei peste un milion de utilizatori ai Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajatilor din Romania.

Astfel, in 2023, cel mai mare salariu a fost inregistrat in IT, valoarea acestuia fiind de 33.000 de lei net pe luna, mai mult cu 8,9% fata de 2022. In schimb, valoarea salariului mediu, dar si a celui minim in IT a crescut cu mult mai putin (aproximativ 200-250 de lei) la 7.654 de lei net pe luna, respectiv 2.650 de lei net pe luna.

In IT si energie s-au inregistrat anul trecut cele mai mari salarii maxime, dar si cele mai mari cresteri ale acestuia, avansul fiind de 2.700 de lei in IT si de 2.480 de lei in domeniul energiei. Salariile "maxime cu cele mai mici valori” au fost in domenii precum suport clienti, contabilitate si adminstrativ/operatiuni, acestea avand valori in jurul a 10.000 de lei net pe luna. 
 

Salariul mediu a crescut cel mai mult in energie

Pentru o parte importanta dintre domeniile analizate (marketing, achizitii, administrativ/operatiuni, contabilitate, servicii suport) salariul mediu a crescut cu aproximativ 10% in 2023, dar au fost si cu cresteri mult mai mari. Astfel, in domeniul energiei, salariul mediu s-a majorat in 2023 cu aproximativ 25%, iar in cel al serviciilor legale cu 15%. Cea mai mare mare crestere a salariului minim a fost in energie de la 2.350 la 2.690 (340 de lei), domeniul energiei fiind urmat de HR, cu o crestere de aproximativ 300 de lei a salariului minim net lunar. Cele mai mari salarii minime au fost in 2023 in energie (2.690), IT (2.650 de lei) si in domeniul achizitiilor (2.450 de lei).

Putini bani

In schimb, cele mai mici salarii minime au fost in domenii precum productie (2.050 de lei), vanzari, adminstrativ/operatiuni si servicii suport clienti, in toate aceste trei zone salariul minim fiind de 2.100 de lei. Totodata, anul trecut in toate domeniile salariul minim a fost peste 2.000 de lei, comparativ cu 2022, cand inca erau domenii (precum productie, HR, marketing, administrativ/operatiuni, servicii suport clienti) in care angajatii castigau 1.900 de lei. Cresterea a fost determinata de faptul ca salariul minim net pe economie a fost majorat in octombrie la 2.079 (de la 1.898), aproximativ 1,9 milioane de angajati beneficiind de aceasta masura: 
"Analiza noastra ne arata ca salariile au crescut in 2023 in toate domeniile si pe toate segmentele valorice. Astfel, deficitul de candidati din piata determina angajatorii sa faca si mai multe eforturi in gasirea oamenilor potriviti, iar aceasta situatie vine la pachet si cu o calibrare mai buna intre profilele acestora si asteptarile salariale pe masura. Totodata, modificarea anuala a indicelui preturilor de consum a pus si poate pune o presiune si mai mare pe cresterile salariale. Insa, dincolo de inflatie sau lipsa de oameni, un factor important in evolutia salariilor in urmatorii ani il va constitui transparentizarea obligatorie a acestora in spatiul Uniunii Europene, un pas necesar in care noi am crezut inca din 2011 de cand am lansat platforma Undelucram”, a declarat Costin Tudor, CEO Undelucram.ro. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani