Grid star
interviuri

TRAFIC DE INFLUENTA IN GUVERNUL ROMANIEI – Guvernul da tunul de 1 miliard. Senatorul Daniel Zamfir acuza: “E un trafic de influenta pe care domnul Stamule, consilierul prim-ministrului, il face... Nu maresti alocatiile, dar dai bani pentru prietenii domnu

Fiti cu ochii pe Guvernul Romaniei. Executivul PNL se pregateste sa dea un tun de 1 miliard de lei. Iar totul s-ar putea intampla in sedinta de vineri, 31 iulie 2020. Este vorba despre proiectul prin care Guvernul va acorda garantii de stat pentru trei mari multinationale, companii de asigurare.

Ne referim la societatile Coface, Euler Hermes si Atradius. Subiectul a fost prezentat deja de presa de specialitate, care a dezvaluit ca statul roman se va transforma intr-un reasigurator al celor trei mari companii, preluand obligatia de a acorda despagubiri catre clientii acestora. Si totul se va intampla pe banii romanilor, plafonul de garantare urmand sa fie de 1 miliard de lei.

Pe langa folosirea banilor contribuabililor romani pentru reasigurarea unor multinationale, mai exista o problema. Aceea ca cel putin una dintre companii ar fi apropiata de consilierul premierului Ludovic Orban. Mai exact, directorul Coface, Iancu Guda, ar fi prieten al consilierului lui Orban, Tanase Stamule.

Informatia a fost dezvaluita de senatorul PSD Daniel Zamfir (foto), intr-un interviu acordat Lumea Banilor. Acesta acuza existenta unui posibil trafic de influenta si a unui conflict de interese, observand in acelasi timp ca Guvernul Romaniei nu are bani de pensii si alocatii, dar are bani pentru reasigurarea unor multinationale.

Iata pasajul din interviul acordat Lumea Banilor de senatorul Daniel Zamfir privind tunul de 1 miliard de lei pregatit de Guvern:

https://youtu.be/fgHnjQ2aLF4?t=2081

S-a vorbit despre un tun pe care Florin Citu si [Tanase] Stamule l-ar da in afacerea garantarii pentru asiguratorii de credite. Inteleg ca maine (n.r. vineri, 31 iulie 2020) exista un proiect de genul acesta.

Da. Asta apropo de cum nu sunt bani pentru marirea alocatiilor. Adica n-avem bani pentru marirea alocatiilor, dar maine – intr-adevar – Guvernul pregateste acest tun urias, de 1 miliard de lei. S-a gandit domnul Citu ca ar trebui sa garanteze statul roman pentru trei companii multinationale, asiguratori de credite. De ce trebuie sa faca asta Guvernul Romaniei? De ce Guvernul Romaniei trebuie sa garanteze pentru niste companii multinationale de asigurare? Maine o sa vina si compania Allianz Tiriac, UniCredit sau care or mai fi pe piata, sa zica si ei: 'Avem presiuni si nu mai putem plati asiguratilor. Platiti-ne voi, Guvernul!' De ce Guvernul Romaniei sa plateasca pentru niste companii?

Ca sa le asigure lor functionarea.

De ce sa plateasca? Firmele astea de asigurare, la randul lor, sunt reasigurate. Asa functioneaza piata asigurarilor – ca e vorba de asigurari de credit comerciale, asigurari auto, de sanatate... care or fi ele. Toate companiile de asigurari asa functioneaza: la randul lor, se reasigura.

Si, prin proiectul asta pe care vor sa-l faca acum, se re-re-asigura.

Nu – nici macar! Avand in vedere ca pe planeta economia a fost practic blocata, exista o presiune pe aceste companii sa plateasca in numele acelor asigurati. Pentru ca ei ce faceau? Asigurau un credit comercial cu plata pe datorie. Neputand plati respectivul client, vine compania de asigurare si plateste in locul lui. Dar sa plateasca! Sa plateasca reasiguratorul! De ce sa vina statul roman sa plateasca in locul lor? Asta n-am inteles-o. De ce? Doar pentru ca exista acest cartel, aceasta intelegere intre gasca asta de libertarieni despre care va vorbeam? Unde-l includem si pe directorul de la Coface, domnul [Iancu] Guda. Tot vad ca este mare analist financiar si apare public. Este un conflict de interese urias. E un trafic de influenta in toata regula pe care domnul Stamule – consilierul prim-ministrului – il face pentru prietenul lui, domnul Guda. Deci statul roman da 1 miliard de lei pentru aceste companii. Asta este un tun urias. Nu maresti alocatiile, dar dai bani pentru prietenii domnului Stamule”.


* Cititi aici integral interviul acordat de Daniel Zamfir

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani