Grid star
eveniment

VACCINARE SAU TESTARE PENTRU MEDICI – Raed Arafat cere Parlamentului sa voteze legea. Iata ce prevede (Document)

Seful DSU, Raed Arafat, le cere parlamentarilor sa voteze proiectul de lege privind vaccinarea sau testarea cadrelor medicale:
"Apelul meu catre parlamentari este sa treaca aceasta lege. Nu mai este timp de asteptat. Nu venim cu obligativitatea vaccinarii, daca nu te vaccinezi, macar te testezi, una din doua.”.

Arafat a declarat la digi 24 ca un procent semnificativ de personal de la SMURD si de la serviciile de ambulanta nu s-au vaccinat:
"Nu avem vaccinare obligatorie in Romania. Este o discutie foarte clara la Ministerul Sanatatii ca trebuie prin lege sa fie vaccinarea sau testarea obligatorie si noi am introdus in proiectul de lege, pe langa cadrele medicale clasice, si cadrele IGSU si cadrele IGAP. Vaccinul e pe gratis, testul nu poate fi pe gratis”.

Seful DSU invoca urgenta

Secretarul de stat a mai spus ca Parlamentul este cel care sa scoata legea, trebuie obligatoriu sa fie facuta chestiunea aceasta prin lege, nu se poate prin Ordonanta de Urgenta.
Intrebat cand ar trebui sa avem o lege in acest sens, seful DSU a declarat:
"Este un raspuns clasic: Ieri. Nu mai este timp de asteptat. Fie ei inteleg ca trebuie sa mearga sa se vaccineze, fie trebuie aceasta lege ca este obligatorie testarea”.

Proiectul de lege

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica Proiectul de lege privind stabilirea unor masuri in domeniul sanitar, pe perioada starii de alerta, pentru personalul din cadrul unor unitati publice si private.
Astfel, potrivit documentului, personalul este obligat sa prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, in vederea atestarii indeplinirii uneia din urmatoarele conditii:
a) vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii:

"Costurile privind activitatea de testare impotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate de catre personalul din cadrul unitatilor publice.
Prin exceptie, pentru personalul din cadrul unitatilor publice care face dovada unor afectiuni care reprezinta contraindicatie la vaccinare, activitatea de testare se organizeaza, cu suportarea costurilor, de catre angajator”

Suspendarea contractelor

Conducerea unitatilor publice si private ia masurile necesare in vederea verificarii certificatelor digitale al UE privind COVID-19 prin intermediul aplicatiei mobile ‘Check DCC’, precum si in vederea interzicerii accesului la locul de munca a personalului care nu indeplineste una din conditiile prevazute la art. 1 alin. (1) (adica vaccinare, testare sau trecerea prin boala-n.r.).
In situatia prevazuta la alin. (1), contractele in baza carora isi desfasoara activitatea personalul din unitatile publice si private se suspenda de drept, pe o perioada de 30 de zile.
Suspendarea inceteaza la data la care personalul prezinta certificat digital al UE privind COVID-19”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani