Grid star
eveniment

LIBER LA PRETURI DIN 2024 – RCA-ul ramane plafonat pana la sfarsitul anului. Iata ce s-ar putea intampla daca Guvernul nu va prelungi masura

Guvernul a plafonat preturile la politele RCA pana la 31 decembrie 2023, insa din 2024 asiguratorii vor fi liber sa-si impuna tarifele. Asta daca Executivul nu va mai interveni. Iar daca nu se va intampla asta , exista o buna posibilitate ca preturile la asigurari "sa explodeze".

Decizia guvernantilor privind plafonarea a fost luata in urma "caderii” City Insurance (click aici pentru a citi) si Euroins (click aici pentru a citi), doua mari societati la care romanii aveau si polite RCA. Ramane de vazut ce se va intampla si daca Guvernul va lua din nou masuri. Pentru ca daca nu va interveni, cel mai probabil preturile vor creste.

Prevederile OUG

In aprilie, Guvernul a adoptat ordonanta prin care s-a decis ca tarifele de prima maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la 28 februarie 2023 si sunt valabile pentru o perioada de 6 luni, perioada fiind prelungita ulterior pana la sfarsitul acestui an.

Ca urmare a iesirii din piata in ultimii doi ani a asiguratorilor cu cea mai mare cota de piata, cei in portofoliul carora se aflau cea mai mare parte a asiguratilor RCA (City Insurance si Euroins -n.r), a fost generat un dezechilibru intre cerere si oferta, fapt ce a condus la o evolutie ascendenta a tarifelor, au explicat guvernantii. Astfel, au fost stabilite tarifele de prima practicate pentru asigurarile RCA la nivelul celor din 28 februarie 2023.

​ Comisioanele

Potrivit Ordonantei de Urgenta, comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada de 6 luni. De asemenea, supravegherea practicarii tarifelor de prima maxime de catre asiguratorii RCA se exercita de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, iar tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0.

La despagubirile acordate de catre asiguratorii RCA pentru acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeasi clasa sau o clasa inferioara, calculul despagubirii are in vedere un tarif ce nu-l poate depasi pe cel mediu practicat de reprezentantele rent car ce ofera servicii de inchiriere autoturisme fara conducator auto. Despagubirile se acorda numai in situatia in care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani