Grid star
eveniment

VANZARILE CU AMANUNTUL AU CRESCUT CU PESTE 18% - Contractia primelor cinci luni din acest an, per ansamblu, a fost nesemnificativa fata de ianuarie-mai 2019 (Statistica)

Antreprenorii din comertul cu amanuntul nu au resimtit prea puternic criza economica provocata de COVID-19, ci dimpotriva: la nivel micro (de pe o luna pe alta), vanzarile le-au crescut simtitor.

Mai exact, in luna mai 2020, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta (cu 18,5%), cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (cu 20,2%), informeaza Institutul National de Statistica luni, 6 iulie 2020.

Desi indicatorul a scazut in mai 2020 comparativ cu mai 2019 (cu 5,3% ca serie bruta si cu 1,2% ca serie ajustata), peisajul de ansamblu al primelor 5 luni din acest an este foarte apropiat de cel din intervalul omolog al anului trecut. Astfel, vanzarile cu amanuntul (minus sectorul auto-moto) au scazut cu numai 0,1% ca serie bruta si cu doar 0,6% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Comparand cele doua perioade la distanta de un an (intervalul 01 ianuarie 2020 – 31 mai 2020, respectiv 01 ianuarie 2019 – 31 mai 2019), volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a inregistrat o majorare cu 0,1% datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun, adica cu un procentaj de 8,5%. Totusi, in aceeasi perioada, s-a observat o scadere a carburantilor pentru autovehicule in magazinele specializate (cu 11,2%) si a vanzarilor de produse nealimentare (cu 1,6%).

Tot la 5 luni, vanzarile antreprenorilor (excluzandu-i pe cei din industria auto-moto) au avansat cu 0,6% datorita vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (care au consemnat un plus de 7,3%). In schimb, carburantii au inregistrat un declin in benzinarii si la statiile de incarcare (cu 9,8%), iar produsele nealimentare au produs vanzari cu 1,1% mai mici, se mai arata in raportul INS.

* Cititi aici raportul integral al Institutului National de Statistica privind comertul cu amanuntul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani