Grid star
eveniment

VENITURILE ROMANILOR VS CHELTUIELI - Cifrele oficiale (Document)

In trimestrul II 2022, veniturile totale ale populatiei, medii lunare pe gospodarie, au fost de 6.241, iar cheltuielile totale au fost, in medie, de 5.375 lei lunar pe o gospodarie.

Potrivit Institului National de Statistica, veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul II 2022, in termeni nominali, 6.241 pe gospodarie si 2.481 lei pe persoana. Cheltuielile totale ale populatiei au fost in trimestrul II 2022, in medie, de 5375 lei lunar pe gospodarie (2.137 lei pe persoana) si au reprezentat 86,1% din nivelul veniturilor totale.

Veniturile in natura

Veniturile banesti au fost, in medie, de 5.853 lei lunar pe gospodarie (2.327 lei pe persoana), iar veniturile in natura au fost estimate la 388 lei lunar pe gospodarie (154 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (67,6% din veniturile totale ale gospodariilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (19,6%), veniturile in natura (6,2%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,2%), veniturile din agricultura (2,1%), precum si cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,3%).

Cheltuielile totale

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Investitiile, in asteptare

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,8%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani