Grid star
litigii

VERDICT PRIVIND CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Curtea Constitutionala a admis sesizarea Inaltei Curti: "Conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca”

Cumulul pensiei cu salariul va fi in continuare permis, a decis joi, 5 octombrie 2023, Curtea Constitutionala a Romaniei.

CCR a admis sesizarea formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie formulata, in 28 iunie 2023, si a declarat neconstitutional “Proiectul de lege privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare” (PL-x nr. 421/2021), proiect adoptat de Parlamentul Romaniei la finele lunii iunie 2023.

Concret, ICCJ a acuzat ca motive extrinseci de neconstitutionalitate incalcararea art.1 alin.(5) privind principiul legalitatii coroborat cu art.147 alin.(4) din Constitutia Romaniei referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale; incalcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) si n) din Constitutia Romaniei, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor doua Camere ale Parlamentului, iar sub aspect intrinsec faptul ca proiectul de lege incalca prevederile art.1 alin.(3) si (5) prin raportare la art.53 din Constitutie cu privire la principiul securitatii raporturilor juridice, a claritatii si previzibilitatii reglementarii si a statului de drept.

In final, CCR a decis ca proiectul de lege "conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare” si ca „excluderea sau limitarea unui drept / libertati fundamentale nu mai reflecta o chestiune de proportionalitate, ci una de eliminare a unei valori fundamentale in stat”. Altfel spus: o asemenea masura este exagerata (nu trece testul de proportionalitate).

In plus, mai arata ccr, „o conditionare a exercitarii dreptului la munca de neexercitarea dreptului la pensie echivaleaza cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o functie in sectorul public, ceea ce este inadmisibil”.

Iata minuta CCR:

"In sedinta din data de 5 octombrie 2023, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului de constitutionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art.2-11 din Legea privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

In esenta, dispozitiile criticate conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare, ceea ce atrage incalcarea art.1 alin.(5) si art.47 alin.(2) din Constitutie. Or, Curtea a retinut ca excluderea sau limitarea unui drept/libertati fundamentale nu mai reflecta o chestiune de proportionalitate, ci una de eliminare a unei valori fundamentale in stat [respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale – art.1 alin.(3) din Constitutie].

Curtea a constatat si ca o conditionare a exercitarii dreptului la munca de neexercitarea dreptului la pensie echivaleaza cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o functie in sectorul public, ceea ce este inadmisibil. Un drept fundamental sau exercitarea acestuia nu poate exclude beneficiul altui drept fundamental, de asemenea reglementat in Constitutie, intrucat s-ar crea regimuri juridice paralele in functie de drepturile aflate in discutie.

De asemenea, avand in vedere ca dreptul fundamental la pensie nu permite posibilitatea suspendarii platii pensiei si nici pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, Curtea a constatat ca se incalca si dreptul de proprietate garantat de art.44 din Constitutie”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani