Grid star
criptomonede

"VINEREA NEAGRA” PE PIATA CRIPTO – Bitcoin scade sub 38.000 de dolari, antrenand piata cripto intr-un declin sever. Analistii cauta explicatii

Bitcoin s-a depreciat brusc vineri, 21 ianuarie, antrenand un declin sever pentru intreaga piata cripto. Cea mai puternica criptomoneda a pierdut peste 10% din valoare in mai putin de 12 ore, ajungand sa se tranzactioneze cu mai putin de 38.000 de dolari, minimul ultimelor sase luni. "Baia de sange” din cripto a luat analistii prin surprindere, avand in vedere ca in ultimele 24 de ore nu a intervenit niciun eveniment sau stire majora care sa puna o presiune atat de puternica pe preturi.

Este a doua oara prima luna a anului 2022 cand Bitcoin scade sub pragul de suport de 40.000 dolari, atingand sub 38.000 de dolari la jumatatea sesiunii de tranzactionare din Asia. Toate criptomonedele majore – Ether (ETH), Binance (BNB), Cardano (ADA), Solana (SOL) si XRP au pierdut pese 10% din valoare, in tandem cu criptomoneda lider de piata.

Deprecierea i-a luat prin surprindere pe investitori, în conditiile in care Bitcoin parea ca recupereaza, atingand joi, 20 ianuarie a crescut ieri la un maxim de peste 43.000 dolari si testa zona majora de rezistenta in jurul a 44.000 de dolari.

Analistii listeaza trei posibile motive pentru depreciere

S&P 500 a incheiat sesiunea de tranzactionare de joi, 20 ianuarie, in scadere cu 1,1%. Indicele NASDAQ a scazut cu 1,3% in acelasi interval de timp. Dow Jones a scazut cu 0,89%. Daca acest lucru nu este suficient, piata derivatelor a fost si ea lovita. CNBC a raportat ca indicele futures Nasdaq 100 a scazut in urma unui raport dezamagitor al castigurilor de la Netflix. Actiunile gigantului de streaming au scazut cu peste 19% in timpul sesiunii de tranzactionare extinse de joi, odata ce documentul a fost publicat, aratand o incetinire a cresterii numarului de abonati.

"Piata a transmis semnale defectuoase in ultimele saptamani si se pare ca indicii majori dau semne de slabiciune. Intre timp, pretul Bitcoin a fost strans corelat cu cel al indicilor traditionali, iar cea mai recenta scadere nu a facut exceptie”, a declarat Scott Redler de la T3 Live, potrivit cryptopotato.com.

Jurnalistii de la CryptoPotato arata ca un al doilea motiv pentru scaderea pietei ar fi contractele de optiuni Bitcoin in valoare de aproximativ 538 de milioane de dolari care au expirat vineri, 21 ianuarie pe Deribit, iar scenariul de "durere maxima” este ca pretul sa fie de 43.000 USD atunci cand se intampla acest lucru.

Un al treilea motiv invocat de analisti ar fi un „val” de lichidari de pozitii cripto. Bitcoin a condus in topul lichidarilor de pozitii, urmat de Ether si de Solana. Potrivit CoinGlass, aproape 250.000 de detineri cripto au fost lichidate in ultimele 24 de ore, in valoare totala de aproape 800 de milioane de dolari.

"Pietele cripto se afla la un nivel critic de suport de ceva timp. Slabiciunea pietei macro provoaca o vanzare a activelor de risc. Continuarea ulterioara a acestui sentiment va duce probabil la situatia ca BTC sa se tranzactioneze in jurul intervalului de 30.000 de dolari”, a spus Stack Funds intr-un comentariu pentru CoinDesk.

Val de "lichidari” ale plasamenteor in criptomonede in China

Sentimentul pietei este pesimist, iar investitorii sunt intr-o dispozitie de asteptare. Declinul a fost foarte fluid si nu a existat nicio revenire semnificativa dupa ce pretul de suport a fost spart”, a comentat la randul sau, directorul diviziei de cercetare al Huobi, Li Hui, pentru CoinDesk.

Analistii de la Rekt Capital au mentionat pe Twitter ca modelul actual care se desfasoara „impartaseste cateva asemanari cu comportamentul preturilor de la sfarsitul lunii septembrie 2021”, scrie cointelegraph.com.

La acel moment, Bitcoin a scazut de mai multe ori de la aproximativ 52.000 dolari la aproximativ 41.300 dolari din septembrie pana in octombrie. A continuat sa creasca pana la 69.000 de dolari pana la inceputul lunii noiembrie.

Aceasta depreciere pare sa fi luat piata prin surprindere, potrivit companiei Laevitas.

Tony Ling, partener la Bizantine Capital, cu sediul in China, a scris intr-un raspuns catre CoinDesk ca investitorii din China par sa continue sa vanda pozitii cripto, avand in vedere incetinirea economica a tarii din cauza ultimelor valuri de COVID-19 si a viitorului festival de primavara. Ling a subliniat, de asemenea, inasprirea supravegherii celor cateva platforme de exchange cripto care exista in tara ca fiind un alt motiv pentru care investitorii locali de retail doresc sa iasa de pe piata.

.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani