Grid star
eveniment

Vot pe legea asigurarii locuintelor: s-a dat raport de respingere in Senat (Raportul)

Vot in Senat pe proiectul de lege care prevede ca asigurarea facultativa a locuintei sa se poata incheia chiar si atunci cand nu exista una obligatorie. In prezent, pentru a cumpara o asigurare facultativa care acopera o gama larga de riscuri trebuie sa existe si polita PAD obligatorie, care acopera dezastrele naturale: cutremure, alunecari de teren si inundatii.

Raportul Comisiei pentru administratie publica din Senat sesizata in fond este negativ, iar, cel mai probabil, proiectul de lege va fi respins:

“Prezenta propumere legislativa are ca obiect modificarea art.3 alin.(9), respectiv abrogarea alin.(10) al aceluiasi articol, din Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecdrilor de teren si inundatiilor, republicata, cu modificdrile si completarile ulterioare. Potrivit Expunerii de motive, prin prezentul demers legislativ ‘se incurajeaza procurarea unei polite de asigurari care sa cuprinda toate ipotezele, atat cele grave, dar rare - dezastre naturale, cat si cele accidentale, dar mai des intalnite. Prin urmare, odata cu noua propunere legislativa, cetatenii pot avea o singura asigurare care sa acopere o gama larga de situatii, fiind acoperiti pentru toate tipologiile de dezastre ce pot interveni'.
Consiliul Legislativ a analizat propunerea legislativa si a transmis un aviz negativ. Consiliul Economic si Social a analizat propunerea legislativa si a transmis un aviz negativ.
Prin avizul transmis, Autoritatea de Supraveghere Financiara nu sustine propunerea legislativa. Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a transmis un aviz negativ.

 Membrii Comisiei pentru administratie publica au analizat propunerea legislativa, punctele de vedere, avizele primite si au hotarat, cu majoritatea voturilor celor prezenti, adoptarea unui raport de respingere. Comisia pentru administratie publica supune Plenului Senatului, spre dezbatere si adoptare, raportul de respingere si propunerea legislativa”. 

Neconcordanta in legislatie

In expunerea de motive a proiectului se mentioneza ca situatiile acoperite prin polita PAD, desi printre cele mai grave, nu reprezinta intotdeauna cele mai frecvente dezastre pentru cetateni. In consecinta, acestia prefera plata unei asigurari unitare, care sa cuprinda toate aceste situatii, plus altele intalnite mult mai frecvent: 
“Prezenta initiativa legislativa adreseaza intocmai aceasta neconcordanta intre legislatie, in forma ei actuala si realitatea sociala. Astfel, se propune eliminarea obligativitatii detinerii unei polite PAD atunci cand exista una facultativa ce cuprinde si dezastrele naturale. Prin urmare, se mentine obligativitatea detinerii unei polite de asigurare pentru dezastrele naturale, facilitandu-se doar procesul”.

>> Proiectul privind modificarea legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor 
>>Expunerea de motive a proiectului privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor 

>>Raportul Comisiei pentru administratie publica

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani