Grid star
eveniment

BONUL FISCAL, OBLIGATORIU – Avizul Consiliului Economic si Social pentru legea aflata in Senat: "Afecteaza dreptul consumatorilor” (Document)

Aviz negativ din partea Consilului Economic si Social (CES) cu privire la proiectul de lege care prevede ca bonurile fiscale pentru platile efectuate cu cardul vor fi eliberate doar la solicitarea clientilor.

Potrivit CES, eliminarea obligatiei de a elibera bon fiscal la tranzactiile efectuate cu cardul afecteaza dreptul consumatorilor de a solicita inlocuirea sau, dupa caz, contravaloarea bunurilor cumparate, precum si dreptul de a fi protejati de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Contract intre parti

Potrivit CES:

-bonul fiscal poate fi asimilat unui contract intre parti, in sensul ca pe acesta se regasesc prestatiile partilor (serviciul prestat/ bunul vandut si pretul achitat);

-chitanta de la POS dovedeste doar realizarea unui transfer bancar, fara a se sti pentru ce anume;

-initiatorii au avut in vedere doar interesul statului in a monitoriza tranzactiile efectuate de comercianti sub aspectul ordinii financiar-fiscale, dar nu si drepturile consumatorilor;

-in masura in care se elimina obligatia de a se emite bonul fiscal, se elimina si obligatia de a exista acel bon, fie si in memoria electronica a casei de marcat a comerciantului.

"Neexistind o astfel de dovada, tranzactia nu va putea fi reconstitita in ce priveste obiectul/ bunurile tranzactionate. Astfel, in lipsa bonului fiscal, care contine mentiunile referitoare la bunurile sau serviciile achizitionate, cumparatorul nu va putea dovedi ca a cumparat de la respectivul comerciant, caruia i se poate adresa cu solicitarea de inlocuire sau, dupa caz, solicitarea de a i se restitui contravaloarea unui anumit bun cumparat, pentru ca nu poate dovedi decat faptul ca a cumparat ceva de la acel comerciant, in valoarea unei sume oarecare”, arata CES.

Expunerea de motive

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, in prezent, comerciantii au obligatia de a elibera bon fiscal pentru toate tranzactiile, inclusiv cele platite cu cardul, chiar daca consumatorul nu solicita acest lucru. Se arata in proiect ca tranzactiile cu cardul sunt 100% verificabile si au loc prin sistemul bancar. Necesitatea fiscala a tiparirii si inmanarii unui bon in cazul acesta dubleaza inregistrarile din bazele de date electronice, mult mai usor verificabile, arata initiatorii.

In nota de fundamentare se precizeaza ca in contextul dezvoltarii tehnologice, utilizarea cardurilor de debit si credit a devenit un mijloc popular de plata, iar incurajarea acestui mod contribuie la securitatea tranzactiilor, la reducerea riscului de furt si la cresterea transparentei in economie. Prin eliminarea necesitatii emiterii unui bon fiscal, consumatorii si comerciantii pot face mai usor tranzactii la fel de verificabile din punct de vedere fiscal. Se mai arata ca eliminarea obligatiei de a oferi bonuri fiscale pentru platile efectuate cu cardul poate reduce timpul petrecut in cadrul tranzactiei, simplificand astfel intregul proces.

Iata proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani